Sommarkurs för stråkar

Kulturföreningen Katrina arrangerar en stråkkurs för unga i Ålands Folkhögsskola, 27.6 - 2.7.2022

 

Skicka anmälan

Den pedagogiska ledningen består av Zaida Ponthin (violin), Cecilia Wickström (violin) och Lydia Eriksson (cello).

Se video om kursen 2021

Det här är sommarkursen för dig som vill spela tillsammans med andra i ensemble och orkester. Du är mellan 10 och 18 år, spelar fiol, altfiol eller cello, och har kanske spelat mycket, lite eller ingenting alls i orkester tidigare.

Vi spelar efter noter men också på gehör och improviserar ibland. Undervisning sker i blandade ensembler, mindre grupper och i stråkorkester där alla spelar tillsammans. Kursen avslutas med en offentlig konsert i Finströms kyrka lördagen 2.7.2022 kl 15:00.

Förutom undervisning finns tid för lek, fritid, utflykter m.m.

 

Vi håller till i fina lokaler på Ålands folkhögskola och äter i skolans matsal. Antingen kan deltagare bo på skolan eller i eget boende utanför skolan. Mer om boende, mat och kostnader nedan.

Det finns möjlighet för vuxna att följa med på läger och delta i fritidsaktiviteterna till självkostnadspris.

 

Lärare (presentation med CV finns i slutet)

  • Zaida Ponthin, kursledare och violinist
  • Cecilia Wickström, violinist och musikpedagog
  • Lydia Eriksson, cellist och musikpedagog

 

 

Stråkkurs 27.6 - 2.7.2022
Boende, måltider, kostnader

Boende och måltider

För samtliga deltagare serveras lunch, mellanmål och middag under kursdagarna (frukost och kvällsmat endast för de boende). Sista kvällen brukar vi grilla ute på gården om vädret tillåter.

Maten serveras i Ålands folkhögskolas matsal och inkvartering sker på skolans internat. På internatet bor vi i dubbelrum. Lakan och handdukar ingår. För den som önskar enkelrum tillkommer en kostnad på 11 € per natt. Kontakta kursledare, begränsat antal rum.

Måltider som ingår i helpension: frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Den som har annat boende och deltar i kursen dagtid betalar för de "gemensamma" måltiderna under kursdagen: lunch, mellanmål och middag. Observera att kursen startar efter lunch på måndagen och avslutas innan middag på lördagen.

 

Kostnader

Deltagare dubbelrum helpension: 440 €
Deltagare enkelrum helpension: 495 €
Deltagare dagtid halvpension: 235 €

 

Medföljande vuxen

Vuxna är välkomna att delta i kursens fritidsaktiviteter. Det går även bra att sova på internatet. Kontakta kursledare.

 

Annulleringsvillkor

Vid återkallelse av anmälan uppbärs:
efter 10.6.2022 en annulleringsavgift på 30 €.
efter 17.6.2022 50% av den totala avgiften.
Gäller ej vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg.

 

Covid-19: Om kursarrangören annullerar kursen på grund av Covid-19, betalas alla avgifter i sin helhet tillbaka.
Kursarrangören har rätt att skicka hem deltagare som uppvisar symptom på Covid-19. Alla avgifter för de uteblivna lägerdagarna betalas tillbaka mot uppvisande av läkarintyg.

Anmälan & kontakt

 

Anmälan kan göras i mån av plats i de olika instrumentgrupperna (violin, altviolin, cello). Först till kvarn gäller, besked ges efter sista anmälningsdatum. Sena anmälningar kan godkännas i mån av plats för specifika instrument.

Det finns möjlighet för åländska ungdomar att ansöka om bidrag från Ålands sång- och musikförbund för hela avgiften. Kontakta kursledare för mer information.

 

Skicka anmälan

 

Frågor & kontakt:

Zaida Ponthin, kursledare, e-post: zaida@katrina.ax
Kulturföreningen Katrina, e-post: info@katrina.ax
Kursen hålls i Ålands Folkhögskola i Finström, länk:  https://www.folkis.ax/

Affisch för nerladdning - se nedanstående bilaga
Medverkande
Zaida Ponthin 2022
Zaida Ponthin
Kursledare och violinist
Zaida Ponthin är uppväxt i Mariehamn och började spela fiol på Ålands Musikinstitut som 10-åring. Efter studenten utbildade hon sig till klassisk violinist vid Musikhögskolan i Malmö, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, Nederländerna.

Zaida frilansar som orkester- och kammarmusikviolinist och har bl.a. spelat med Svenska Kammarorkestern och Stockholm Concert Orchestra, som en av medlemmarna i stråkkvartetten that other quartet, åländska Isolakvartetten och kammarorkestern c/o chamber orchestra i Berlin. Hon har medverkat på ett antal skivinspelningar och liveframträden med artister som Tusse, Jada, Jens Hult, Tjuvjakt, Partiet, Sondre Justad, och synts tv-program som Skavlan, Idol och SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.

Cecilia Wickström
Cecilia Wickström
Violinist och musikpedagog
Cecilia Wickström kommer från Mariehamn och tog upp fiolen som 5-åring. Sedan dess har hon studerat vid Ålands musikinstitut, Åbo konservatorium, Åsa folkhögskola och till sist vid Stockholms musikpedagogiska institut där hon studerade till violinpedagog.

Cecilia arbetar sedan hösten 2020 som fiollärare på Kulturskolan i Uppsala. Cecilia rör sig mellan olika genrer och är bl a medlem i det åländska bandet Birdpeople, där hon främst spelar på olika elektroniska instrument; och i The Original Moondog Strings, en stråkkvintett som uteslutande spelar musik komponerad av Moondog (Louis Hardin 1916-1999).
Sedan hösten 2021 är Cecilia konsertmästare i Stockholms akademiska orkester.

Lydia Eriksson
Lydia Eriksson
Cellist och musikpedagog
Lydia Eriksson började spela cello på Ålands musikinstitut när hon var 7 år. Åren 2008-2011 gick hon på Sibelius-gymnasiet i Helsingfors och gick då samtidigt på Östra-Helsingfors musikinstitut. Sin musikerutbildning har hon gjort vid Åbo yrkeshögskola (Turku AMK) under Erkki Lahesmaas ledning.

Lydia har praktiserat i Åbo filharmoniska orkester och våren 2016 uppträdde hon som orkesterns solist i konserten Unga solister. För stunden studerar hon sitt tredje år på Musikhögskolan Ingesund, där hon studerar till cello-och musiklärare. Från hösten 2016 är Lydia en aktiv medlem i symfoniorkestern Baltic Sea Philharmonic och har medverkat i flera turneér runt om i Europa, Förenade Arabemiraterna och USA.