Katrina Kammarmusikfestival 2024

Festival på Åland 5-10.8.2024

6 dagar, 16 evenemang, 9 olika konsertplatser på Åland.
Programmet inkluderar också gratiskonserter och träffar med tonsättare och musiker.

Konstnärlig ledare: Cecilia Zilliacus (violin)
Tema: ”NATT”

”Vi ska inte sova bort sommarnatten, den är för ljus och varm, nej då ska vi gå under lövtunga björkar, tysta och arm i arm …” 
(Text: Aslaug Låstad Lygre / svensk text: Susanne Löwenhard. Musik: Geirr Tveitt)

 

Katrina 2024 sover inte bort sommarnatten utan ägnar sig åt nattsudd - om än inte bara nattetid! 

  • Natt, då allt lägger sig att vila, tankar far fritt och drömmar drar iväg till de mest överraskande platser. Ljuden lugnar sig…   men natten är inte tyst - man hör att det är natt!
  • Natt, tiden mellan krogstängning och bageriets första degkrokar!
  • Natt, då vargtimmen inträffar och tar fram monster som inte syns på dagarna, både inre och yttre..
  • Natt - sedan långa tider en inspirationskälla för många konstnärer, författare och inte minst tonsättare som skrivit serenader, nocturner, vaggvisor…
Cecilia Zilliacus, liggande foto: Tina Axelsson

Under Katrina 2024 uppmärksammas 150-årsjubilerande Arnold Schönberg och hans episka ”Verklärte Nacht”  framförs på en nattkonsert. Dessutom framträder sopranen Kerstin Avemo i de unika verken ”Pierrot Lunaire” och Stråkkvartett nr 2.

Ytterligare några tonsättarjubilarer vars musik hörs under festivalen - Pehr Henrik Nordgren skulle ha blivit 80 år och Carita Holmström fyller 70 år under året. 

Och det finns fler anledningar att fira: Kulturföreningen Katrina - en verkligt viktig del av Ålands stolta kulturtradition - firar 25 års verksamhet! Katrina Kammarkör gästar öppningskonserten och sjunger ur ”Katrina - en musikteater”. Musik av ännu en jubilar - Jack Mattsson, som skulle ha blivit 70 år 2024!

Lotta Wennäkoski och Steingrimur Rohloff är hustonsättare och bidrar med varsitt nytt verk framförda av Zilliacuskvartetten (Cecilia Zilliacus, Julia-Maria Kretz (violin), Ylvali Zilliacus-McTigert (viola), Kati Raitinen (cello) och gitarristen Petri Kumela. Dessutom flera andra verk av båda tonsättarna - Rohloffs succéverk ”De 4 Himmelsriktningarna” framförs av Messiaen Quartet Copenhagen (Malin William-Olsson (violin), Kristoffer Hyldig (piano), Carl-Oscar Østerlind (cello), Viktor Wennesz (klarinett).

Barnkonsert - Katrina upprepar succén från 2023 med en barnkonsert tillsammans med Elin Manselin. Denna gång med nattmusik - ur Mozarts ”Eine kleine Nachtmusik” i sällskap av livliga nattdjur - vad sägs om ett stycke om råttan eller ugglan?

Den framgångsrika duon Emil Holmström, piano, och violinisten Eriikka Maalismaa deltar med, bland andra musikaliska godbitar, verk av Schumann från deras uppmärksammade inspelning. Vivaldis flöjtkonsert ”La Notte” klingar med flöjtisten Sara Hammarström. Sara, en av Sveriges främsta flöjtister, inte minst då det gäller ny musik, medverkar också i Schönbergs ”Pierrot Lunaire”.

Carina Karlsson, författare och poet, är värd för ”Nattmackan” - denna sommars upplaga av det vi tidigare kallat ”Kaffekvarnen”. Carina har valt musiken och berättar om sin relation till den.

Musikprofessor Mattias Lundberg och musik- och drömforskaren Megan Quinlan, båda från Uppsala universitet, berättar om hur musik, musikskapande och drömmar hänger ihop.

Kära publik - sjusovare och sömntutor, fårräknare, nattugglor och vargtimmesforskare - njut av en sängfösare och något sömnpiller, upplev ljuva drömmar och mardrömmar, bryska uppvaknanden och milt klingande väckarklockor.

Katrina önskar er en riktigt god natt - sov på saken och kom sedan och var med hela festivalveckan!

Katrina kammarmusikfestival samarbetar även med Kulturnatten och med Ålands musikinstitut gällande mästarkurser i solospel och kammarmusik.

Kulturföreningen Katrina bildades i december 1999 i syfte att framföra Musikteatern Katrina på Svenska Teatern år 2000. Helsingfors var då en av Europas kulturhuvudstäder. De gångna 25 åren har föreningen målmedvetet arbetat för en professionalisering av det åländska musiklivet. Katrina kammarmusikfestival är föreningens flaggskepp. Festivalens första konstnärliga ledare var altviolinisten Tiila Kangas. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för 10. året i rad.

 

Foto: Tina Axelsson

Cecilia Zilliacus springer foto: Tina Axelsson
Mästarkurser

MÄSTARKURSER i solospel & kammarmusik 5 - 8.8 2024

Se vidare information om mästarkurser

 

 

Rosi Djupsund
Rosi Djupsund
Projektledare
info@katrina.ax
+358 40 1649310
Emilia Sågfors
Emilia Sågfors
Producent
emilia@katrina.ax
Therése Magnusson
Therése Magnusson
Mästarkurskoordinator
mastarkurs@katrina.ax
Medverkande
Cecilia Zilliacus
Cecilia Zilliacus
Konstnärlig ledare, violin

”Cecilia is extremely musical and living proof that it's always possible to pursue unusual ideas.” (The Strad, 2018)

Genom åren har publiken omfamnat Cecilias lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.

Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar. ”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.

Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska.

Cecilia är konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik och hade samma roll för Musikfestspelen Korsholm 2018-2022. Hon var en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen och är nu aktiv i både Amandatrion (Kati Raitinen, cello, Bengt Forsberg, piano) och i Zilliacuskvartetten. Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer. På så sätt har hon spelat en stor roll för tillströmningen av nordiska och europeiska kompositörer och artister till Stockholm och Finland.

Cecilia är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.

Foto: Tina Axelsson