Kalender

Stråkkurs
2 - 7.8.2021
Stråkkurs

Välkomna på stråkkurs 2-7 augusti på Ålands folkhögskola!

Under en sommarvecka fokuserar vi på att spela tillsammans i olika konstellationer och avslutar med en konsert i Finströms kyrka lördagen 7 augusti.

Stråkkurs
7.8.2021
Avslutningskonsert för deltagare i Katrinas stråkkurs

Kulturföreningen Katrina arrangerar stråkkurs för unga den 2-7 augusti med violinisten Zaida Ponthin som kursledare.

Kursen avslutas med en konsert med alla deltagare i Finströms kyrka lördagen den 7 augusti klockan 15:00 med efterföljande kaffe på folkhögskolan.

Katrina kammarmusik 2021
10 - 14.8.2021
Katrina kammarmusik

”PÅ EGNA BEN”
Konstnärlig ledare: Cecilia Zilliacus

För 100 år sedan, i juni 1921, fattade NF (Nationernas Förbund) ett avgörande beslut om Ålands ställning - något som tillsammans med Ålandskonventionen och andra överenskommelser skulle komma att göra öriket unikt i världen med självstyrelse, neutralitet och demilitarisering. Många områden med drömmar om självstyre har studerat Åland som ett gott exempel, inte minst med tanke på att hela processen fram till självstyre gick helt fredligt till.

Katrinafestivalen sommaren 2021 kommer att ta inspiration ur detta och innehålla musik från Åland liksom från andra självstyrelseområden, såsom Färöarna, Katalonien, Baskien, och Skottland.

Åland kom att tillhöra Finland, trots att det fanns stort folkligt stöd och många andra goda skäl för att öarna skulle tillfalla Sverige. Men allt gick inte dåligt för Sverige 1921 - de svenska kvinnorna fick äntligen utöva sin rösträtt och kunde därmed i större utsträckning än tidigare stå på egna ben!
Musik av kvinnliga tonsättare har de senaste åren haft sin självklara plats under Katrinafestivalen, och så även 2021!

Kulturföreningen Katrinas medgrundare och ordförande, Barbro Sundback, hyllas för såväl födelsedag som för sitt fantastiska arbete för festivalen, kulturen och hela Åland. Välkomna på “Barbros Kaffekvarn” med musikaliska pärlor!

2021 arrangeras även mästarkurser i solospel och kammarmusik i samarbete med Ålands musikinstitut.

Varmt välkomna att på egen hand upptäcka ny och gammal musik, som i högsta grad står på egna ben, tillsammans med oss!

Akhnaten
24 - 27.9.2021
Opera i Helsingfors

Kulturföreningen Katrina arrangerar i samarbete med Axtours resebyrå en höstresa, 24-27 september 2021, i kulturens tecken till Helsingfors.

Patrik Komorowski
7.11.2021
Komorowski in Mariehamn

Patrik Komorowski intar Alandicas stora scen och ger en annorlunda pianoafton med hjälp av sångerskan Therese Karlsson och violinisten Andreas Nyberg.

Topelius
21.11.2021
Z Topelius 203 år

Topelius liv och sånger presenteras av Rosi Djupsund. Allsång.

Mariehamns stadsbibliotek 21.11.2021 kl. 15:00. Gratis inträde.