Figaro1917

Inbjudan till bröllop i Mariehamn den 18–21 augusti 2017

Figaro1917 är ett åländskt operaprojekt som bygger på musiken i Mozarts opera Figaros bröllop men med ett helt nytt libretto. Operan utspelar sig år 1917 på badhushotellet i Mariehamn. Förutom badgäster från när och fjärran som kommer för att besöka Susannas bastu flockas soldater i skuggan av första världskriget på Åland.

Bolsjeviker som gjort revolution, tyskar som nosar sig fram till Åland och svenskar som oroligt marscherar iland i Eckerö. Allt är osäkert och oklart. Finlands kamp för självständighet har tagit fart. Ålänningarna organiserar sig för att nå återförening med Sverige. Vem är rysstrogen, vem är finne eller finlandssvensk, vem är svensk och vem är ålänning?

Figaros bröllop på badhuset i Mariehamn är en minst sagt aktuell och färgstark tillställning.

Figaro1917 är en produktion med artister från Åland, Finland, Sverige och Ryssland. Operan sjungs på svenska med ett nyskrivet libretto av den prisbelönta dramaturgen och regissören Laura Ruohonen och poeten och librettisten Katarina Gäddnäs. Bröllopet blir en uppsluppen tillställning med många oväntade infall och händelser.

I rollerna:

  • Figaro Finnerman – Philip Björkqvist, basbaryton
  • Susanna Sundblom – Frida Johansson, sopran
  • Kommendant Sergey Almaviva – Sergey Romanov, baryton
  • Grevinnan Rosina Almaviva (född Lindström) – Therese Karlsson, sopran
  • Cherubino Svensson – Felicia Gyllenstig Serrao, mezzosopran
  • Ulla-Lina Lejonborg – Jenny Carlstedt, mezzosopran
  • Ann-Katrina Sjöblom – Elina Granlund, sopran
  • Bartolo Kosola / Anton (Antonio) Sjöblom – Niklas Spångberg, bas
  • ”Basilio” – Carl-Fredrik Tohver, tenor

Se programhäftet här nedan.

 

_____________________________________________________

Pressmeddelande 14.9.2016

En fantastisk ensemble gör ”Figaro 1917”

Kulturföreningen Katrina är stolta att presentera en rad fantastiska sångare som kommer att medverka i operan ”Figaro 1917”. En ensemble som ska göra föreningens operasatsning ”Figaro 1917” till en oförglömlig upplevelse. Föreställningen har premiär den 18 augusti 2017 i Mariehamn.

Den åländska basbarytonen Philip Björkqvist gör rollen som Figaro. Philip Björkqvist har en examen från Hochschule für Musik und Theater i Hannover. Nu studerar han på Operahögskolan i Stockholm och är årets Anders Wall-stipendiat. Rollen som Susanna sjungs av sopranen Frida Johansson som också hon har sina rötter på Åland. Frida Johansson har gjort flera av Mozarts sopranroller, som Papagena i Trollflöjten och Despina i Cosi fan tutte. Nu är hon aktuell i rollen som Gerda i Malmöoperans uppsättning av operan Die Schneeköningin.

Greven Almaviva sjungs av barytonen Sergey Romanov som för närvarande sjunger samma roll på Marinskijteatern i St Petersburg. Hans är solosångare i Mariinsky Opera Company och är en etablerad opera- och romanssångare. Sopranen Therese Karlsson sjunger rollen som Grevinnan Almaviva. Hon är aktuell i flera produktioner i höst, bl.a. i Kulturföreningens uppsättning Magnus-Maria som framförs både i Stockholm och Helsingfors.

Mezzosopranen Felicia Gyllenstig Serrao gör rollen som Cherubino som hon har sjungit förut. Elina Granlund som också kommer från Åland och som återupptagit sitt sjungande efter en tids uppehåll. Elina Granlund är utbildad på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och bosatt i Vasa där hon senast hörts tillsammans med Vasa Baroque.

Tenoren Carl-Fredrik Tohver gör dubbelrollen som Basilio/Don Curzio. Han har nyligen avslutat sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm. Också han har fått Anders Walls operastipendium och är väl bekant med Åland. Två roller återstår. Rollen som Marcellina och en dubbelroll som Bartolo/Antonio. I slutet av september görs en extra audition vid vilken rollerna får sina sångare.

”Figaro 1917” är Kulturföreningen Katrinas storsatsning med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Librettot skrivs om och bröllopet äger rum på Badhotellet i Mariehamn år 1917. För regin svarar Laura Ruohonen som tillsammans med skriftställaren Katarina Gäddnäs bearbetar librettot.

Anna-Maria Helsing dirigerar Västerås sinfonietta. Raija Malka och Maria Antman svarar för scenografi och dräktdesign. Veronika Lindberg är koreograf. Ida Kronholm är regiassistent och Barbro Sundback är producent.

Läs vad tidningarnas recensioner.

Läs Tidningen Ålands stora intervju med vår egen Susanna Sundblom – Frida Johansson! 

– För att sånginstrumentet ska fungera måste sången vara lustfylld och varje dag jobbar och sliter man med den frågan. Det spelar ingen roll om jag varit vaken och torkat mina barns kräks hela natten, jag ska ändå leverera på föreställningen.

– Figaro är en fantastisk opera och Mozart gjorde fantastisk musik. Susanna är en av mina drömroller. 

Av Malin Henriksson, foto Daniel Eriksson.