Katrina - en musikteater

Sommaren 2024 uppför Kulturföreningen Katrina i en ny version av ”Katrina – en musikteater” med premiär den 17 juli 2024 i Alandica. Samma år fyller föreningen 25 år och Jack Mattsson, som komponerade musiken, skulle ha fyllt 70 år.

Uppsättningen blir en storslagen musikalisk teaterupplevelse med en orkester av 36 musiker och en 25-personers kör. En stark och gripande berättelse om en kvinnas levnadsöde i den åländska skärgården.

Åländska författaren Sally Salminens roman, Katrina, handlar om den österbottniska kvinnans liv som förälskade sig i en åländsk sjöman och blev en fattig torparfru i den starka sjöfartssocknen Vårdö. Katrina görs som musikteater i ny regi av den unga, lovande regissören Ida Kronholm och med nyskrivet manus av Kronholm och Carina Karlsson. Jack Mattssons musik och Lars Huldéns sångtexter kvarstår från den tidigare uppsättningen Musikteatern Katrina. Producent är Barbro Sundback/Kulturföreningen Katrina.

"Katrina - en musikteater" framförs 17, 18, 19 och 20 juli 2024 kl. 19.:00 i Alandica på Åland.

 • Ordinarie biljett 60 € 
 • Medlem/pensionär 50 €
 • Studerande upp till 26 år 25 €
 • Barn upp till 17 år 20 €

TIPS! Bli gärna medlem i Kulturföreningen Katrina, medlemsavgift 15 €, https://forms.gle/qexKLwZf6SHT3Po2A

Biljetterna bokas via www.alandica.ax

 

Fyra av de fem huvudrollerna är nu klara. Mezzosopranen, österbottniska Erica Back kommer spela huvudrollen som Katrina. Katrinas make, den åländska sjömannen Johans roll, tilldelas barytonen Leonarde Brändström. Sopranen Therese Karlsson spelar rollen som Katrinas närmaste vän, Beda, och basbarytonen Philip Björkqvist kommer att gestalta kapten Nordqvist.

 

 

 

Katrina bild 1
Artister

Erica Back gestaltar Katrina

Mezzosopranen, österbottniska Erica Back spelar huvudrollen som Katrina

Uppvuxen i Närpes, Österbotten, är hon ett drömval för rollen som Katrina, säger regissör Ida Kronholm – I vår dramatisering lägger vi fullt fokus på Katrinas eget perspektiv, precis som Sally Salminen gör i romanen. Det har har varit självklart för mig att rollen inte ska delas upp som i 90-talsversionen, utan att en och samma kvinna ska sjunga och tala. För detta behöver vi en mycket stark både skådespelare och sångare – vi behöver Erica Back. Extra roligt är det att få representera Katrina som den Österbottenålänning hon var, särskilt för mig som också har mina rötter där, tillägger Kronholm.

Genom Katrinas ögon får vi möta vardagen bland fattiga och rika runt förra sekelskiftet. Från det att ridån går upp tills den faller efter den sista akten står Katrina på scenen. I Erica Backs gestaltning får du möta en hårt arbetande kvinna och mor som inte drar sig för att utmana byns starke man. Genom sin orubbliga känsla för plikt och rättvisa vinner hon till slut respekt samtidigt som hon försonar sig med sitt livsöde.  

Regissören Ida Kronholm intervjuar Erica Back: https://youtube.com/...

 

Leonarde Brändström har rollen som Johan

Katrinas make, Johan, spelas av Leonarde Brändström. Rollfiguren Johan är en åländsk sjöman som träffar Katrina i Österbotten. För att vinna hennes hjärta skryter han om sig själv och Åland. Katrina faller för Johans fagra tal och följer honom till Åland. Där möter hon en verklighet som ligger långt ifrån Johans sagolika beskrivningar. Musikalartisten Leonarde Brändström är både sångare, dansare och skådespelare och har en klingande barytonstämma. Han har varit aktiv scenartist inte bara på Åland utan också i Finland och Danmark.

När Musikteatern Katrina sattes upp 1997 stod Leonarde på scenen. Han var med i kören och säger att Katrina utgjorde en viktig del i hans beslut att ägna sig åt sång och teater.       

- Att göra rollen som Johan är något av en dröm som går i uppfyllelse, kommenterar han.

Ida Kronholm intervjuar Leonarde Brändström om rollen som Johan: https://youtu.be/...

 

Kapten Nordqvist  

Philip Björkqvist spelar rollen som byns starke man kapten Nordqvist. För 25 år sedan var han nio år och spelade Katrinas son Einar. Philip ser fram emot att gestalta kapten Nordqvist och hans relation till Katrina. – Katrina vågar sätta sig emot honom, och vinner på det sättet hans förtroende. Det finns något där: attraktion, vänskap, respekt, reflekterar Björkqvist.

Ida Kronholm hyllar Philip Björkqvists röst (basbaryton) och sceniska närvaro. –Han kan kombinera komik med tyranni. 

Philip är klassiskt skolad och sjunger främst opera, romanser och kyrkomusik. Sedan 2017 har han arbetat som frilansande operasångare på scener i Tyskland, Sverige och Finland.

 

Beda, Katrinas bästa vän

Therese Karlsson är i grunden klassisk lyrisk sopran som älskar att använda sin röst varierat. Hon kommer att spela rollen som Beda, Katrinas bästa vän.

För 25 år sedan var Therese Karlsson med i Katrina och sjöng då rollen som Bedas dotter Lydia. I den nya uppsättningen får Beda, Katrinas sträva granne och väninna, en större roll. Therese Karlsson minns den förra uppsättningen som den första professionella produktionen hon var med i. 

 

Se mer information om artisterna längst ner!

Ålandstidningen 10.10.2023 Erica Back
Medverkande och konstnärligt team

Ensemble                                                                                                                     

 • Katrina:   Erica Back, mezzosopran
 • Johan:    Leonarde Brändström, baryton
 • Kapten Nordqvist: Philip Björkqvist, basbaryton 
 • Beda:     Therese Karlsson, sopran          
 • Erik:       ej offentlig ännu
 • samt ca 10 skådespelande körmedlemmar
   
 • Dirigent:  Anna-Maria Helsing
 • Orkester: estniska och åländska musiker, sammanlagt 31
 • Kördirigent: Pipsa Juslin
 • Kör:        Katrina kammarkör, 25 sångare
 • Musik:    Jack Mattsson (1954-2007)
 • Sångtexter: Lars Huldén (1926-2016)  
   

Produktions/konstnärligt team

 • Regi:       Ida Kronholm
 • Manus:   Carina Karlsson, Ida Kronholm
 • Regiassistent: Andrea Björkholm
 • Arrangör: Patrik Vidjeskog (FI)
 • Koreografi: Soledad Howe (S)
 • Scenografi: Maria Antman
 • Ljusdesign: Pernille Plantener-Holst (D)
 • Kostym:  Matilda Karlström
 • Mask:     Arja Autio (FI) 
 • Intendent : Kaia Lattikas (E), Estonian sinfonietta 
 • Konsertmästare: Peeter Margus (E)                                                                                         
 • Platschef : Christina Sandqvist
   

Ledningsgrupp

 • Producent: Barbro Sundback
 • Projektledare: Tiina Björklund
Nyan 29.8.2023 Foto: Stefan Öhberg
Författare, kompositör

Sally Salminen

Den åländska författaren Sally Salminens roman ”Katrina” är en viktig del av det åländska kulturarvet. Boken fick stor internationell spridning när den utkom 1936 och ingår numera i Finlands litterära kanon. Sally Salminen (1906-1976) blev under sin livstid nominerad till Nobelpriset i litteratur tre gånger. 

Sally_Salminen
 

Jack Mattsson

Jack Mattsson (1954-2007) var en känd kompositör och flöjtist som skrivit många olika musikaliska verk. Utbildad till kantor och organist vid Sibeliusakademin. Han arbetade ändå sällan som kantor utan hans huvudsakliga syssla var arbetet som kapellmästare vid Svenska Teatern i Helsingfors. Där var han aktiv de senaste 20 åren och under den tiden gjorde han en hel del egna kompositioner.Jack Mattsson gick bort alldeles för tidigt, men hans musik lever vidare.

Jack_Mattsson
 

Lars Huldén

Lars Huldén (1926-2016)  har gjort en unik insats i Finlands svenska kulturliv som språkforskare, poet, visförfattare och översättareHuldén var även  f.d. professor i nordiska språk vid Helsingfors universitet. Hans forskningsområden har varit bl.a. svenska dialekter och ortnamn samt författarna Carl Michael Bellman och J.L. Runeberg. Han har gett ut ett stort antal dikt- och prosaböcker, skrivit och översatt dramatik, gjort sig känd som vis- och festdiktsförfattare. Jack Mattsson och Lars Hulden hade under åren flera gemensamma projekt där musikteatern Katrina är deras mest kända verk.

Lars_Hulden

Katrina kammarkör

Katrina kammarkör är en stomme i ”Katrina - en musikteater”

Projektet ”Katrina – en musikteater” kommer att involvera många medverkande bland annat en blandad kör. Under hösten 2023 inledde Katrina kammarkör under ledning av Pipsa Juslin sin verksamhet. Kören höll sin första konsert "Locus Iste" i Sunds kyrka söndag 5.11 kl. 18:00. Katrina kammarkör utgör likaså kör i ”Katrina - en musikteater”

Repetitionerna för Katrina inleds i början av året 2024. Från den 24 juni 2024 startar repetitionerna i Alandica.

Ett viktigt mål med produktionen är att engagera unga sångare och unga deltagare, som på detta sätt kan få erfarenheter som kan bidra till att stöda dem i deras yrkeskarriärer inom musik och scenkonst.

Körens dirigent är kyrkomusikern Pipsa Juslin och dess språkrör är Ann-Christina Kjeldsen.

Lyssna på Katrina kammarkörs konsert ”Locus Iste” som hölls i Sunds kyrka på Allhelgona/Radio Åland 28.11.2023 

 

Barbro Sundback
Barbro Sundback
Styrelseordförande
barbrosundback@gmail.com
+358 40 518 2930
Tiina Björklund
Tiina Björklund
Projektledare
tiina.bjorklund@gmail.com
-358 40 7178426
Medverkande
Erica Back
Erica Back
Mezzosopran

Erica är uppvuxen på den österbottniska slätten i Närpes.  Där närvarade klassisk musik främst i form av valthornsspel, som under tonåren fick konkurrens av klassisk sång. Nyfikenheten för det nya, exotiska vann och förde till vidare studier; i konservatoriet i Karleby, Framnäs folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå samt Sibelius-Akademin i Helsingfors.

Som nybakad operasångare 2016 erbjöd arbetsfältet på hemmaplan massor av roliga produktioner på Nationaloperan i Helsingfors, Operafestivalen i Nyslott, Vasa Baroque och Tammerforsoperan. I väster bjöds hon in att sjunga på Slottsteatern Confidencen i Stockholm. 2019-2023 var hon fast anställd som solist vid Oldenburgisches Staatstheater i Oldenburg, Tyskland.

Ett urval av operaroller hon gestaltat genom åren är Alcina i Alcinas ö (F. Caccini), Hans i Hans och Greta (E. Humperdinck), Octavian i Rosenkavaljeren (R. Strauss), Prins Orlofsky i Läderlappen (J. Strauss), Serafina Suomi (O. Kortekangas) Stewardess i Flight (J. Dove), Cherubino i Figaros bröllop (W.A. Mozart), Concepcion i Den spanska timmen (M. Ravel), Ruggiero i Alcina (Händel). Rollen som Katrina blir den trettionde i ordningen!

Hennes repertoar sträcker sig från tidig barock till nutida musik och särskilt liedgenren ligger henne varmt om hjärtat; en genre hon gärna utvecklar, vars normer och utförandepraxis hon gärna bryter på olika vis. Detta kommer hon bland annat att fortsätta ägna sig åt i form av egna projekt under de två kommande åren då hon åtnjuter ett två-årigt arbetsstipendium från Svenska Kulturfonden. Fokus under den här tiden kommer att ligga på kvinnliga klassiska kompositörer samt normkritisk och genusnyfiken gestaltning.

Hon hoppas den här tiden ska bjuda på många nya insikter och vidgade vyer om sång, scenkonst, gestaltning, ny repertoar, fina publikmöten och nya kreativa och oväntade möten med andra konstnärer oavsett genre. Och mycket roligheter, förstås! Eller som hennes numera bortgångna åländska farmor Wera brukade påminna henne om: ”Du ska int hålla på med sång om du int tycker det är roligt!”

 

Här kan du läsa mer om Erica Back: www.ericaback.com

Therese Karlsson kammarmusik 2024
Therese Karlsson
Sopran

Therese Karlsson, sopran från Åland, är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan samt Operastudio 67 i Stockholm. Hennes sånguppdrag spänner från nyskriven musik till opera, musikal och musikteater, där den röda önsketråden är att det sceniska uttrycket och en fri röst skall få möta publiken och beröra eller röra om!

Sommaren 2024 medverkar Therese i rollen som Beda i Musikteatern Katrina som sätts upp på Åland. Övriga produktioner av Kulturföreningen Katrina som hon medverkat i är soloframträdande i ”Röstriter” av Fredrik Hedelin 2016 – Katrina Kammarmusik, queeroperan Magnus-Maria 2014-2015, rollen som Grevinnan i ”Figaro1917” en åländsk version av Mozarts ”Figaros bröllop”, den stora framgången med den musikaliska komedin ”Alla mina fiender” år 2019 samt i rollen som Ebba i operan Lisbeta - en trollkona skall du icke låta leva, (K.Eiriksdottir),  2021, 2022 .

Therese Karlsson har gett ut albumet ”Folkton”, bestående av nordiska folksånger, och med sina sånger Free och Northern Light toppat Vegatoppen både 2019 och 2021.

Här kan du läsa mer om Therese Karlsson https://theresekarlsson.com/

 

Fotograf: Markus Boman

Philip Björkqvist
Philip Björkqvist
Basbaryton

Philip Björkqvist, åländsk basbaryton, utbildad vid Musikhögskolan i Hannover samt vid Operahögskolan i Stockholm.

Björkqvist har medverkat i en rad olika roller i såväl Tyskland som i Norden. Han har sjungit partier som Figaro i Figaros Bröllop och Psilander i operan "Lisbeta - du ska icke låta en trollkona leva".och Filippo i Verdis Don Carlo.

Philip har bl.a. tilldelats Anders Wall-stipendiet.