”Cecilia is extremely musical and living proof that it's always possible to pursue unusual ideas.” (The Strad, 2018)
Genom åren har publiken omfamnat Cecilias lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.
Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar. ”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.
Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska.
Cecilia är konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik och hade samma roll för Musikfestspelen Korsholm 2018-2022. Hon var en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen och är nu aktiv i både Amandatrion (Kati Raitinen, cello, Bengt Forsberg, piano) och i Zilliacuskvartetten. Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer. På så sätt har hon spelat en stor roll för tillströmningen av nordiska och europeiska kompositörer och artister till Stockholm och Finland.
Cecilia är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.
Foto: Tina Axelsson
Kompositör verksam i Stockholm. Komponerar musik för orkester, musikdramatik, röst, film, kör, kammarensemble, soloinstrument, danskoreografi mm. Bohlin studerade komposition och elektroakustisk musik vid Kungliga Musikhögskolan för bl.a. Pär Lindgren, Daniel Börtz, Sven-David Sandström och Magnus Lindberg.
Bland de senaste årens beställningsuppdrag kan nämnas Aniara sång 103, som uruppfördes av S:t Jacobs Kammarkör i S:t Jacobs Kyrka och spelades in av Sveriges Radio P2 och Tristessa helaftonsopera som spelats på Kungliga operan i Stockholm.
Bohlin är tillsammans med Britta Byström årets hustonsättare under Katrinafestivalen. Under veckan kommer hans violinsolo med koreografi uruppföras av Cecilia Zilliacus. Dessutom uruppförs "Drömtrio" inför publik av Amandatrion.
Foto Karen Froede
Britta Byström föddes i Sundsvall 1977 och fick sin första musikaliska skolning som trumpetelev i Kommunala Musikskolan. I tonåren började hon komponera musik och studerade komposition vid Musikhögskolan i Stockholm 1995-2001, där hennes lärare var Pär Lindgren och Bent Sørensen.
Byström har komponerat kammarmusik, vokalmusik och opera, men tonvikten har legat på orkestermusik. Hon har komponerat drygt 50 orkesterverk, vilka framförts av t.ex. BBC Symphony Orchestra, Gürzenich-orkestern, Detroit Symphony Orchestra och Göteborgs Symfoniker. Violakonserten A Walk After Dark vann 2014 ”da capo-priset” vid tyska Brandenburgerbiennalen och 2016 tilldelades Byström det amerikanska ”Elaine Lebenbom Award For Female Composers”. 2019 placerade sig sångcykeln Notes From the City of the Sun som ”recommended work” vid The International Rostrum For Composers.
I augusti 2021 uruppfördes Parallel Universes av BBC Philharmonic, dirigent John Storgårds, på en Proms-konsert i London – ett orkesterverk beställt av BBC för att fira 150-årsjubileet av Royal Albert Hall.
Sedan 2016 är Britta Byström ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.
Foto Arne Hyckenberg
Bengt Forsberg är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog organistexamen 1975 och solistdiplom i piano 1978. Forsbergs repertoar är osedvanligt bred och han drar inte sällan fram bortglömda verk i rampljuset – ovanliga verk av kända tonsättare såväl som oförtjänt åsidosatta verk av mindre kända eller udda tonsättare. 1999 framförde han bl.a. Nikolai Medtners 2:a pianokonsert med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Hans repertoar innehåller verk av Erich Wolfgang Korngold, Charles Alkan, Emmanuel Chabrier, Cécile Chaminade och Percy Grainger. Bland hans inspelningar finns kompositioner av Godard, Boëllmann, Koechlin och Pierné.
Forsberg är kanske en av de mest uppskattade och efterfrågade ackompanjatörerna. Bland de artister han regelbundet samarbetar med kan nämnas cellisten Mats Lidström och violinisten Nils-Erik Sparf. Tillsammans med mezzosopranen Anne Sofie von Otter konserterar han regelbundet runt om i världen och flera av deras inspelningar har belönats med prestigefyllda pris. Under våren 2023 har Forsberg konserterat Indien. Forsberg är även konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i Stockholm.
Peter Friis Johansson har etablerat sig som en av Skandinaviens mest efterfrågade pianister. Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener och vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens.
Efter att ha blivit utnämnd till Sveriges Radios P2:artist 2009 fick Peter sätta sin karriär på paus 2012 efter att ha drabbats av en skada. Den internationella comebacken skedde vid ’Alaska International Piano-e-Competition 2014’, en av USA:s största pianotävlingar där Peter vann förstapris och guldmedalj. Sedan 2015 framför Peter cykler med Schuberts pianosonater. Han har uruppfört pianokonserter av Sven-David Sandström och Andrea Tarrodi och 2020 fullbordade han och uruppförde Laura Netzels pianokonsert.
Peter är även en passionerad kammarmusiker. Med Emil Jonason skapar han projekt som sömlöst blandar musik med andra scenkonster och i samma riktning pekar soloprojektet ’the Final Frontier’. En konsert med science fiction-tema som genom modern teknik uppdaterar pianorecitalen till en konstform skapad för 2010-talets moderna människor, komplett med projicerat bildmaterial och audiovisuella effekter skapade av Peter.
Vid sidan av sin karriär som pianist är Peter aktiv som lärare och entreprenör. Han är grundare av Fairplay Chamber Music, en av Sveriges största kammarmusikfestivaler och är sedan 2017 även musikchef i Giresta Kyrkas Musikstiftelse. Peter fick sin utbildning vid Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Accademia de Musica Santa Cecila i Bergamo. Hans lärare var professorerna Anders Kilström och Mats Widlund, samt Konstantin Bogino.
Jakob Högström föddes 1974 i Västerås, studerade sång på Royal Academy of Music i London samt Operahögskolan i Stockholm och har sedan debuten 2002 som Papageno på Drottningholms Slottsteater etablerat sig som sångare inom opera och romanssång.
Jakob har på senare år medverkat i ett flertal urpremiärer såsom Bo Holtens Schlagt sie tot! 2019 (Malmö Opera), en av huvudrollerna i Philip Glass opera Circus Days and Nights (Malmö Opera) 2021 och dels rollen som Jesus i Sven-David Sandströms opera Livets Bok (Norrköpings Konserthus) 2022 samt Nitritio i The Tale of the Great Computing Machine av Carl Unander-Scharin i Reaktorhallen på KTH i Stockholm samma höst.
Bland de klassiska operarollerna kan nämnas både titelrollen och Greve Almaviva i Figaros bröllop, Marcello i La bohème och Dandini i Rossinis Askungen. Jakob är en ofta anlitad barytonsolist inom radio/TV och med gästengagemang i såväl Sverige som utomlands. 2021 gästade Jakob Oxford Lieder Festival med ett program av Wilhelm Stenhammar och har, vid ett flertal konserttillfällen, tillsammans med pianisten Bengt Forsberg framfört sånger av bland annat Brahms, de Frumerie och Schubert.
Opus13 är en av Skandinaviens mest lovande unga stråkkvartetter. I september 2022 blev de tilldelade andra-pris i den prestigefulla Banff International String Quartet Competition. I tillägg till konsertframträdanden i Frankrike, Norge och Danmark har de framträtt vid ett flertal stora festivaler, däribland Utrecht International Chamber Music Festival, Festspillene i Bergen, Rosendal Festival, Risør Kammermusikkfest och Stavanger Kammermusikkfestival.
Opus13 har samarbetat med internationella topp-musiker som Olli Mustonen, Julian Bliss, Alisa Weilerstein, Tabea Zimmermann, Jonathan Biss, Marianna Shirinyan och Konstantin Heidrich. De har regelbundet lektioner med Berit Cardas och Bjørg Lewis från Vertavo-kvartetten, och har deltagit på masterclasses med många av världens ledande kammarmusiker, så som medlemmar från Belcea-kvartetten, Quatuor Ébène, Artemis-kvartetten, Oslo Strykekvartett och Quatuor Mosaïques.
I deras tidiga år fick Opus13 ovärderlig support och konserterfarenhet från Kvartettserien i Oslos talangprogram och Crescendos mentorsprogram. I januari 2022 gjorde de sin officiella debut under Kvartettserien i Oslo där de framförde ett spännande program med verk av Haydn, Adès och Brahms.
Opus13 är grundare och konstnärliga ledare av ”Vinterspill på Lillehammer”, en kammarmusikfestival i den ikoniska vinterstaden Lillehammer. Några av höjdpunkterna under säsongen 2023 innehåller framträdanden under Trondheim Kammermusikkfestival, Aula Seriene och turné i Sydkorea.
WiseMotion-metoden är utvecklad av Hanna Poikonen. Hon är neurovetare och dansare och har en doktorsexamen i neurovetenskap om dans och musik (medicinska fakulteten, Helsingfors universitet). Hon arbetar vid det schweiziska federala tekniska institutet i Zürich (ETHZ) inom hjärnforskning och utbildning med fokus på områdena intelligens, kreativitet och förkroppsligad kognitiv utbildning, och på Örebro Universitetssjukhus med att undersöka kreativ rörelse, neurovetenskap och mental hälsa.
Hon har studerat rörelse och dans i städer som New York (Gibney Dance, Movement Research), Barcelona (La Caldera, Institut del Teatre), Montreal (Circuit-Est Centre Chorégraphique) och Berlin (Marameo). Utforskningar i kung fu, tai chi, butoh och somatiska metoder har lärt henne ett holistiskt förhållningssätt till kropp och själ.
Hon har turnerat med WiseMotion över hela världen på institutioner, festivaler och hälsocenter som Harvard Medical School (USA), International Association for Dance Medicine and Science (IADSM; Kanada), Technical University of Berlin (Tyskland), Kuopio Dance Festival (Finland), Alive Wellness (Hong Kong) och Institute del Teatre (Barcelona). Hanna är en av de grundande medlemmarna av IADMS Dance for Health Committee.
WiseMotion-metoden
WiseMotion är designad för alla nyfikna, oavsett deras bakgrund inom rörelsepraktik eller neurovetenskap. Metoden förbättrar fysiska och kognitiva färdigheter, självkännedom och kreativitet med rörelse- och neurovetenskap.
WiseMotion-workshoparna består av rörelsepraktik, neurovetenskaplig presentation och samtal. Workshoparna är utformade för att främja processer inom kreativitet, koncentration, stressreducering och social interaktion. Dessutom förbättras fysiska förmågor som led- och muskeldynamik, avslappning och balans. Under den neurovetenskapliga presentationen förtydligas innehållet genom att använda praktiska exempel och de senaste vetenskapliga upptäckterna kopplas till vardagen. Under samtalen fördjupar gruppen sina kunskaper om ämnet för workshopen, utifrån deltagarnas personliga erfarenheter och det neurovetenskapliga förhållningssättet.
Foto AleixGordoHostau
Ilkka Puputti har arbetat som solohornist i Lahtis symfoniorkester sedan hösten 2022. Under åren 2011-2022 hade innehade han samma tjänst i Lapplands kammarorkester i Rovaniemi.
Puputti studerade valthorn vid Sibelius-Akademin i Helsingfors under Timo Ronkainen, vid Yrkeshögskolan Metropolia med Esa Tapani och Wiens musik- och scenkonstuniversitet under ledning av filharmonikern Thomas Jöbstl.
Han är en aktiv frilansmusiker, och har arbetat som solist bl.a. med Lapplands kammarorkester, Helsingfors filharmoniska orkester, S:t Petersburg Akademiska filharmoniska orkestern, Sibelius-Akademins symfoniorkester och Lapplands militärorkester. Medan han bodde i Rovaniemi undervisade han även vid Lapplands Musikinstitut.
Puputti är en entusiastisk beställare och uppförare av nya kompositioner innehållande horn och en aktiv organisatör och styrelseledamot inom musikområdet.
Foto Maarit Kytöharju
Kati har etablerat sig som en av Sveriges mest framträdande musiker. Förutom sin tjänst som solocellist i Kungliga Hovkapellet driver hon tillsammans med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien ”Äntligen måndag” i Stockholms konserthus. Med denna trio blev hon tilldelad svensk Grammis 2005 och 2011 för inspelningar av Bachs Goldbergvariationer och Mozarts Divertimento K563. År 2018 vann hon ytterligare en Grammis för inspelningen av Amanda Maiers Pianotrio tillsammans med pianisten Bengt Forsberg och violinisten Cecilia Zilliacus.
Kati framträder även regelbundet på festivaler runt om i världen och har gjort otaliga inspelningar för radio och TV varav den senaste, en kortfilm till musik av Rita Strohl sändes hösten 2022 i SVT. Hon har spelat som solist med de flesta svenska orkestrarna. Förra året gjorde Kati sin debut som konstnär på Mänttä Art Festival (Mäntän kuvataideviikot).
Kati studerade i Helsingfors för professor Martti Rousi och i Stockholm för professor Frans Helmerson.
Foto: Tina Axelsson
Joakim gick Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm för att sedan fortsätta i Kungliga Baletten 1991-2016. Han har även dansat med Montecarlo baletten och Hongkong baletten. Joakim jobbar numer som koreograf, pedagog och rörelsecoach i olika sammanhang både nationellt och internationellt. Han har koreograferat och verkat i ett antal olika sammanhang såsom för skolor, TV, reklamfilm, Svenska Kungliga Baletten, Operan i Stockholm, Dans i Nord, musikartister, Universitet, Dans för Parkinson och dans för personer med kognitiv svikt, Utrikesdepartementet, Melodifestivalen, Bergmanfestivalen mm.
2022 beställde Prinsessans Estelles kulturstiftelse ett dansverk av honom i samarbete med konstnären Yinka Shonibare, vid öppnande av Djurgårdens skulpturpark i Stockholm. Kungliga Operan i Stockholm anlitade honom för att koreografera operan Tristessa 2018, Candide 2020 och Sweeny Todd 2023 och En Midsommarnattsdröm 2023.
Just nu samarbetar han med Mirjam Brocknäs (geriatriker och demensexpert), Hanna Poikonen (neurovetenskap och forskning) och Palle Lindqvist (filmare) i ett projekt kring dans och människor med kognitiv svikt.
Joakims egna ord kring dans och rörelse. ”Jag vill jobba med och skapa dans som berör. För mig är det viktigt att låta dansarnas och deltagarnas personligheter, erfarenheter och kvaliteter få ta plats i stunden och processen, likaså deras olika kroppar vilket bidrar till häftiga och intressanta former och uttryck.”
Foto Carl Torborg
Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik.
Kvartetten som bildades 1969, har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning består av Linn Persson Kornhammar, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad.
Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. De framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus.
Kvartetten har stor resvana – de har turnerat runt om i Europa (t. ex. Baltikum, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Ungern, Grekland, Polen, Bosnien, Serbien, Kosovo, Rumänien, Ryssland, Georgien, Ukraina), och de har framträtt i Iran, Bolivia, USA, Turkiet, Egypten, Israel, Sydafrika, Japan, Kina och Mongoliet.
Stockholms Saxofonkvartett sprider svensk musik i utlandet och tar med sig nya musikaliska erfarenheter och upplevelser hem till den svenska publiken.
Som medlem i Kulturföreningen Katrina får du oftast rabatterat biljettpris till våra konserter och evenemang samt vårt nyhetsbrev Katrinanytt ca fyra gånger per år.
Bli medlem genom att betala in 15 euro till något av föreningens bankkonton:
Ålandsbanken FI89 6601 0001 1565 38 (BIC: AABAFI22)
Andelsbanken FI45 5578 0420 0318 26 (BIC: OKOYFIHH)
Nordea FI63 1630 3000 0017 43 (BIC: NDEAFIHH)
Referensnummer: 1012
Meddela namn och adress till föreningens kassör Carita Johansson (caritajohansson53@gmail.com) för utskick av medlemskort och Katrinanytt. Meddela din epost-adress om du önskar information i digital form t.ex. Katrinanytt.
Mer information om medlemskap och hantering av personuppgifter.