Stråkkurs

Reportage och videoklipp i pressen från kursen:

Se här

 

Anmälan förlängd till 7 juni! Skicka in din anmälan till stråkkursen.

Den pedagogiska ledningen består av Zaida Ponthin (violin), Cecilia Wickström (violin), Vuokko Lahtinen (altviolin) och Lydia Eriksson (cello). Emilia Eriksson (klarinett) är assistent under kursen.

Se video om kursen

Kursen riktar sig till dig som är mellan 7 och 18 år, spelar violin, altviolin eller cello och vill spela mer tillsammans med andra eller prova på hur det är att spela ensemble och orkester med andra stråkar. I undervisningen spelar vi efter noter, men även gehör och improvisation ingår. Varje dag har ett nytt tema som vi jobbar med. Vi spelar i blandade grupper, kammarmusikensembler och i stråkorkester alla tillsammans. Målet är förutom avslutningskonserten på lördagen också att experimentera med musik och prova på nya saker.

Förutom undervisning finns tid för sport och lek, fritid, utflykter m.m.

På Ålands folkhögskola bor vi på internat och äter i skolans matsal, men det finns också möjlighet att bo i eget boende och bara delta i undervisningen och de gemensamma måltiderna. Mer om boende, mat och kostnader nedan.

För yngre deltagare finns möjlighet att ha en medföljande vuxen som bor på internatet och deltar i alla måltider. Medföljande vuxen deltar inte i undervisningen, men kan delta i fritidsaktiviteter.

Lärare (presentation med CV finns i slutet)

  • Zaida Ponthin, kursledare och violinist
  • Cecilia Wickström, violinist och musikpedagog
  • Vuokko Lahtinen, altviolinist och dirigent
  • Lydia Eriksson, cellist och musikpedagog
  • Emilia Eriksson, klarinettist och kursassistent
Stråkkurs
Boende, måltider, kostnader

Boende och måltider

Det finns möjlighet att välja mellan att bo på skolan under lägret eller bo i eget boende. För samtliga serveras mat under kursdagarna (frukost och kvällsmat endast för de boende). Maten serveras i Ålands folkhögskolas matsal och inkvartering sker på skolans internat. På internatet bor vi i dubbelrum, lakan och handdukar ingår. För den som önskar enkelrum tillkommer en kostnad på 10 € per natt. Kontakta kursledare. Begränsat antal rum.

Måltider som ingår i helpension: frukost, frukt, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Den som har annat boende betalar för de "gemensamma" måltiderna under kursdagen: frukt, lunch, mellanmål och middag.

 

Kostnader

Kursen & helpension (5 nätter):

  • Över 10 år: 440 €
  • Under 10 år: 383 €

Kursen, annat boende & gemensamma måltider:

  • Över 10 år: 248 €
  • Under 10 år: 203 €

 

Medföljande vuxen

Uppgifter om medföljande vuxen som bor på internatet och deltar i alla måltider. Kostnad för mat och boende 2-7.8.2021: 340 €.

Medföljande vuxen deltar inte i undervisningen, men kan delta i fritidsaktiviteter.

Vuxen som endast önskar delta dagtid och därmed äta de gemensamma måltiderna, vänligen kontakta kursledare.

 

Annulleringsvillkor

Vid återkallelse av anmälan uppbärs:
efter 7.6.2021 en annulleringsavgift på 30 €.
efter 19.7.2021 50% av den totala avgiften.
Gäller ej vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg.
Covid-19: Om utländska medborgare pga gränsregler bestämda av Finlands regering inte kan ta sig till Åland till den 2 augusti återbetalas avgiften exklusive en annulleringsavgift på 30 €. Om kursarrangören annullerar kursen på grund av Covid-19, betalas alla avgifter i sin helhet tillbaka.
Kursarrangören har rätt att skicka hem deltagare som uppvisar symptom på Covid-19. Alla avgifter för de uteblivna lägerdagarna betalas tillbaka mot uppvisande av läkarintyg.

Anmälan & kontakt

SISTA ANMÄLNINGSDAG ÄR 7.6.2021

Skicka in din anmälan till stråkkursen

Anmälan kan göras i mån av plats i de olika instrumentgrupperna (violin, altviolin, cello). Först till kvarn gäller, besked ges efter sista anmälningsdatum. Sena anmälningar kan accepteras i mån av plats för specifika instrument.

Det finns möjlighet för åländska ungdomar att ansöka om bidrag från Ålands sång- och musikförbund för hela avgiften. Kontakta kursledare för mer information.

 

Frågor & kontakt:

Zaida Ponthin, kursledare, epostadress: zaida@katrina.ax

Kulturföreningen Katrina, epostadress: info@katrina.ax

Kursen hålls i Ålands Folkhögskola i Finström, länk:  https://www.folkis.ax/

Medverkande
Zaida Ponthin 2022
Zaida Ponthin
Kursledare och violinist
Zaida Ponthin är uppväxt i Mariehamn och började spela fiol på Ålands Musikinstitut som 10-åring. Efter studenten utbildade hon sig till klassisk violinist vid Musikhögskolan i Malmö, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, Nederländerna.

Zaida frilansar som orkester- och kammarmusikviolinist och har bl.a. spelat med Svenska Kammarorkestern och Stockholm Concert Orchestra, som en av medlemmarna i stråkkvartetten that other quartet, åländska Isolakvartetten och kammarorkestern c/o chamber orchestra i Berlin. Hon har medverkat på ett antal skivinspelningar och liveframträden med artister som Tusse, Jada, Jens Hult, Tjuvjakt, Partiet, Sondre Justad, och synts tv-program som Skavlan, Idol och SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.

Cecilia Wickström
Cecilia Wickström
Violinist och musikpedagog
Cecilia Wickström kommer från Mariehamn och tog upp fiolen som 5-åring. Sedan dess har hon studerat vid Ålands musikinstitut, Åbo konservatorium, Åsa folkhögskola och till sist vid Stockholms musikpedagogiska institut där hon studerade till violinpedagog.

Cecilia arbetar sedan hösten 2020 som fiollärare på Kulturskolan i Uppsala. Cecilia rör sig mellan olika genrer och är bl a medlem i det åländska bandet Birdpeople, där hon främst spelar på olika elektroniska instrument; och i The Original Moondog Strings, en stråkkvintett som uteslutande spelar musik komponerad av Moondog (Louis Hardin 1916-1999).
Sedan hösten 2021 är Cecilia konsertmästare i Stockholms akademiska orkester.

Vuokko Lahtinen
Vuokko Lahtinen
Altviolinist
Altviolinisten Vuokko Lahtinen började sina musikstudier i violin vid Kuopio konservatorium. Senare fortsatte hon i Helsingfors konservatorium och Sibelius-Akademin. Nu bor hon i Berlin och studerar altviolin vid Universität der Künste. Hon har också studerat ett år vid Paris konservatorium.

Vuokko älskar mest att spela med sina vänner, till exempel på festivaler som Luosto Soi, Hvitträskin kamarimusiikkifestivaali, Toivakan kamarimusiikki och Kumaus-festivaali. Hon spelar också gärna i orkestrar som Finska Radions Symfoniorkester, Helsingfors Stadsorkester och Finska Nationaloperan. Vuokko har studerat dirigering med Jorma PanulaAnna-Maria Helsing och Hannu Lintu. Vuokko älskar att spela och jobba med barn eftersom hon tror att den bästa musiken uppstår genom äkta känslor och kontakt.  

Lydia Eriksson
Lydia Eriksson
Cellist och musikpedagog
Lydia Eriksson började spela cello på Ålands musikinstitut när hon var 7 år. Åren 2008-2011 gick hon på Sibelius-gymnasiet i Helsingfors och gick då samtidigt på Östra-Helsingfors musikinstitut. Sin musikerutbildning har hon gjort vid Åbo yrkeshögskola (Turku AMK) under Erkki Lahesmaas ledning.

Lydia har praktiserat i Åbo filharmoniska orkester och våren 2016 uppträdde hon som orkesterns solist i konserten Unga solister. För stunden studerar hon sitt tredje år på Musikhögskolan Ingesund, där hon studerar till cello-och musiklärare. Från hösten 2016 är Lydia en aktiv medlem i symfoniorkestern Baltic Sea Philharmonic och har medverkat i flera turneér runt om i Europa, Förenade Arabemiraterna och USA. 

Emilia Eriksson
Emilia Eriksson
Klarinettist och kursassistent
Emilia Eriksson är född och uppvuxen i Mariehamn på Åland. Hon började som 11-åring spela klarinett i Mariehamns Ungdomsorkester och på Ålands Musikinstitut.

Därefter har hon studerat klassisk klarinett vid Musikkonservatoriet Falun och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt pedagogik vid Musikhögskolan Ingesund. Emilia arbetar som träblåspedagog i Kulturskolan i Strängnäs.

Tack!

Vi tackar våra sponsorer och bidragsgivare Andelsbanken för Åland, Föreningen Konstsamfundet, Olof M Janssons Stiftelse, Svenska folkskolans vänner, Ålands Sång- och Musikförbund, medverkande och övrig personal.