Kapellmästare Anna-Maria Helsing leder dirigentkurs på Åland

Dirigera kör och orkester i Jack Mattssons musik ur "Katrina – en musikteater"

För tredje året i rad är Anna-Maria Helsing tillbaka på Åland för att hålla kurs i dirigering. I år står musiken från Katrina på repertoaren, och deltagarna får öva sina färdigheter med både kammarkör och orkester bestående av stråk- och blåsmusiker.

Både aktiva deltagare och passiva åhörare välkomnas ta del av kursen som hålls på Ålands Musikinstitut den 10–12 november 2023.

Kursen inleds med en digital träff för de 10 kursdeltagarna tisdagen den 7 november. Under fredagen den 10 november träffar deltagarna Anna-Maria på ÅMI och går igenom repertoaren med en pianist och kör. Under lördagen och söndagen dirigerar deltagarna en orkester bestående av professionella stråk- och blåsmusiker i ÅMIs konsertsal.

Kursen avslutas med en ”bak-som-fram” -konsert i Alandica kl. 15:00 på söndagen, där publiken får ett annat perspektiv på dirigentens arbete på podiet.

Fri entré!

Anna-Maria Helsing

Kursledare är dirigenten Anna-Maria Helsing som har utvecklat ett koncept för undervisning digitalt kombinerad med en sedan länge etablerad finländsk modell för dirigentstudier. Anna-Maria är välkänd på Åland som dirigent för operorna MagnusMaria (2014), Figaro1917 (2017) och Lisbeta (2021), samt som kursledare för dirigentkurserna 2020 och 2021. Anna-Maria Helsing är numera chefsdirigent för BBC Concert Orchestra i London.

Kursdeltagarna dirigerar en orkester under ledning av åländska violinisten Zaida Ponthin. Utbildningen äger rum i Ålands musikinstituts lokaler.

 

Kursanmälan

Intresserade är välkomna att söka till kursen genom att skicka ett mail till zaida@katrina.ax Skriv kort om dig själv, yrke, instrument och dirigeringsvana. 
Kursen tar max 10 deltagare som väljs ut av Anna-Maria Helsing. Bekräftelse ges senast tre veckor innan kursstart.
Sista anmälningsdatum är 16.10.2022

Mer info & frågor: Kursledare Zaida Ponthin zaida@katrina.ax

Arrangör är Kulturföreningen Katrina och Ålands musikinstitut.

AMH Fotograf Ole Wuttudal
Ungefärligt schema för kursen

Tisdag 7.11:

  • Digital träff kl. 18-20, genomgång samt förberedelse för kurshelgen

Fredag 10.11:

  • Dirigera pianist på ÅMI kl. 18-20

Lördag 11.11:

  • kl. 10.00-14.00 Orkesterövning
  • Matpaus
  • Kl. 15.00-17.00 Genomgång av bandat material från förmiddagen

Söndag 12.11:

  • Kl. 10.00-12.00 Orkesterövning
  • Paus
  • Kl. 13.00-14.30 Genrep
  • Kl. 15.00 Konsert i Alandica

Obligatorisk närvaro vid samtliga kurstillfällen.

Medverkande
Anna-Maria Helsing
Anna-Maria Helsing
Dirigent
Dirigerar orkestern i operan Lisbeta

Anna-Maria Helsing är sedan 2020 första gästdirigent för BBC Concert Orchestra i London och var 2010-13 chefsdirigent för Oulu Sinfonia. Hon har dirigerat så gott som alla finländska och svenska orkestrar och operahus. Hon har en speciell förkärlek för Åland där hon dirigerat operorna Magnus-Maria, Figaro1917 och Lisbeta - en trollkona skall du icke låte leva.

Till Anna-Maria Helsings hemsida.

Zaida Ponthin 2022
Zaida Ponthin
Kursledare och violinist
Zaida Ponthin är uppväxt i Mariehamn och började spela fiol på Ålands Musikinstitut som 10-åring. Efter studenten utbildade hon sig till klassisk violinist vid Musikhögskolan i Malmö, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, Nederländerna.

Zaida frilansar som orkester- och kammarmusikviolinist och har bl.a. spelat med Svenska Kammarorkestern och Stockholm Concert Orchestra, som en av medlemmarna i stråkkvartetten that other quartet, åländska Isolakvartetten och kammarorkestern c/o chamber orchestra i Berlin. Hon har medverkat på ett antal skivinspelningar och liveframträden med artister som Tusse, Jada, Jens Hult, Tjuvjakt, Partiet, Sondre Justad, och synts tv-program som Skavlan, Idol och SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.