Dirigentkurs på Åland 4 - 6 november

Dirigera med kapellmästare Anna-Maria Helsing 

 

Fyll i anmälan HÄR.

I höst är den uppskattade dirigentkursen med Anna-Maria Helsing tillbaka. Både aktiva deltagare och passiva åhörare välkomnas ta del av kursen som hålls på Ålands Musikinstitut den 4-6 november 2022. På repertoaren står välkända stycken för stråkorkester av Edward Elgar, Jean Sibelius, samt de samtida kompositörerna Jaan Rääts och Caroline Shaw.

Kursen inleds med en digital träff för de 10 kursdeltagarna tisdagen den 1 november. Under fredagen den 4 november träffar deltagarna Anna-Maria på ÅMI och går igenom repertoaren med en pianist. Under lördagen och söndagen dirigerar deltagarna en stråkorkester bestående av professionella musiker i ÅMIs konsertsal, och avslutar med en ”bak-som-fram”-konsert kl. 15 på söndagen, där publiken får ett annat perspektiv på dirigentens arbete på podiet.

Kursledare är dirigenten Anna-Maria Helsing som har utvecklat ett koncept för undervisning digitalt kombinerad med en sedan länge etablerad finländsk modell för dirigentstudier. Anna-Maria är välkänd på Åland som dirigent för operorna Magnus-Maria (2014), Figaro1917 (2017) och Lisbeta (2021), samt som kursledare för dirigentkursen hösten 2020. Anna-Maria Helsing är numera första gästdirigent för BBC Concert Orchestra i London.

Kursdeltagarna dirigerar en stråkorkester bestående av 12 musiker under ledning av åländska violinisten Zaida Ponthin. Utbildningen äger rum i Ålands musikinstituts lokaler. 

Intresserade är välkomna att söka till kursen genom anmälningsformuläret. Fyll i anmälan HÄR.
Högst 10 aktiva deltagare. Kursavgiften är 200 eur.

Kursen är öppen för alla som vill följa den som passiva åskådare.

Kulturföreningen Katrina är ansvarig för projektet och samarbetspartners är Ålands sång- och musikförbund och Ålands musikinstitut.

 

Obligatorisk närvaro vid samtliga kurstillfällen.

Sista anmälningsdatum: 16.10.2022 Fyll i anmälan HÄR.
Antal platser: 10 st

Anna-Maria Helsing
Perfect your orchestra conducting skills

Conducting class in Mariehamn, Åland 

Perfect your orchestra conducting skills with conductor Anna-Maria Helsing at Ålands Musikinstitut November 4-6th.

10 participants will be conducting pieces for string orchestra by Elgar, Sibelius, Rääts and Shaw, concluding with a “back to front” concert in ÅMI’s concert hall Sunday November 6th at 15:00. The masterclass will be open to the public.

Deadline for notification 16.10.2022 SUBMIT NOTIFICATION

Anna-Maria Helsing in action
Schema

Schema för dirigentkursen

 

 • Tisdag 1.11:
  Digital träff kl. 18-20, genomgång samt förberedelse för kurshelgen
 • Fredag 4.11:
  Dirigera pianist på ÅMI kl. 18-20
 • Lördag 5.11: 
  kl. 10.00-14.00 Orkesterövningar 
  Matpaus
  kl. 15.00-17.00 Genomgång av bandat material från förmiddagen 
 • Söndag 6.11:
  kl. 10.00-12.00 Orkesterövningar 
  Paus 
  kl. 13.00-14.30 Genrep
  kl. 15.00 Konsert i ÅMIs konsertsal 

Obligatorisk närvaro vid samtliga kurstillfällen.

 

Sista anmälningsdatum: 16.10.2022 Fyll i anmälan HÄR.
Antal platser: 10 st

Medverkande
Anna-Maria Helsing
Anna-Maria Helsing
Dirigent

Anna-Maria Helsing är numera chefsdirigent för BBC Concert Orchestra i London och var 2010-13 chefsdirigent för Oulu Sinfonia. Hon har dirigerat så gott som alla finländska och svenska orkestrar och operahus. Hon har en speciell förkärlek för Åland där hon dirigerat operorna Magnus-Maria, Figaro1917 och Lisbeta - en trollkona skall du icke låte leva.

Till Anna-Maria Helsings hemsida.

Zaida Ponthin 2022
Zaida Ponthin
Kursledare och violinist
Zaida Ponthin är uppväxt i Mariehamn och började spela fiol på Ålands Musikinstitut som 10-åring. Efter studenten utbildade hon sig till klassisk violinist vid Musikhögskolan i Malmö, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, Nederländerna.

Zaida frilansar som orkester- och kammarmusikviolinist och har bl.a. spelat med Svenska Kammarorkestern och Stockholm Concert Orchestra, som en av medlemmarna i stråkkvartetten that other quartet, åländska Isolakvartetten och kammarorkestern c/o chamber orchestra i Berlin. Hon har medverkat på ett antal skivinspelningar och liveframträden med artister som Tusse, Jada, Jens Hult, Tjuvjakt, Partiet, Sondre Justad, och synts tv-program som Skavlan, Idol och SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.