Jenny Carlstedt

Den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt studerade vid Sibelius Akademins solistlinje och vid Guildhall School of Music and Drama i London. 2002-2016 var Jenny anställd som solist vid Operan i Frankfurt am Main där hon utvecklade en bred repertoar med uppemot ett femtiotal olika roller. Framförallt gjorde hon sig gällande som Mozart-interpret och debuterade med stor framgång i många Mozartroller, men har även tagit sig an de stora lyriska rollerna så som Octavian (Rosenkavaljeren), Kompositören (Ariadne auf Naxos), och The Muse/Nicklausse (Hoffmann).

2015 gjorde hon sin bejublade USA-debut som Mélisande (Debussys Pelléas et Mélisande) med Chicago Symfoni Orkester under Esa-Pekka Salonen. Samtidigt har Jenny också gästspelat runtom i Europa. B.la. Glyndebourne Touring opera, Antwerpen, Theater an der Wien, Basel Hamburg, Kungliga operan i Köpenhamn samt festspelen i Nyslott, Wien och Berliner Festwochen och Heidelberger Frühling festivalen. Jenny har också varit efterfrågad som konsertsångerska och sjungit allt från J S Bachs Matthäus Passion med Bach Collegium Stuttgart till Luciano Berio med Ensamble Modern i Amsterdam Musikgebouw och Verdis Requiem med Köln Philharmonie.

Från och med Sommaren 2016 startade Jenny ett nytt kapitel i sitt liv om frilanssångerska med fast punkt i den åländska hembygden, men fortfarande med ett ben i det Europeiska musiklivet. Hon är en regelbunden gästsolist vid Nationaloperan i Helsingfors och har de senaste åren gästspelat vid Hamburg Staatsoper och Oper Frankfurt samt turnerat med SWR Symfonie Orkestern samt HR Orchester Frankfurt. Säsongen 2021 inhiberades nästan komplett p.g.a. av Covid 19 och är nu flyttad till 2022/23. Hon innehar då en av huvudrollerna i Kaija Saariahos opera "Innocence" på Nationaloperan och debuterar senare i samma roll vid Covent Garden i London. Även debuten som Brangäne i Wagners Tristan och Isolde med Helsingfors Stadsorkestern under Susanna Mälkki är uppskjuten till hösten 2022.

Foto: Marcus Boman