Medverkande

Katarina Gäddnäs (ÅL), libretto

Katarina Gäddnäs är poet och författare som har studerat teologi, psykologi och litteraturvetenskap. Hon debuterade 1997 med diktsamlingen Men göken gal. Hon har givit ut diktsamlingarna Hon på ludna tassar (1999), Jungfrutornet (2002) och Venuspassagen (2006), som kan läsas som en trilogi om kvinnan i moderniteten. Hon är medlem av Feministakademin på Åland.

Karólína Eiríksdóttir (IS), musik

Karólína Eiriksdóttir har studerat komposition vid Reykjaviks Musikhögskola och vid University of Michigan i Ann Arbor och har masterexamen i såväl komposition som i musikhistoria och musik­vetenskap. Hon har varit aktiv inom Islands musikliv som kompositör och lärare och hennes verk framförs både på island och internationellt. Magnus-Maria är Karólínas fjärde opera.

Suzanne Osten (SE), regi

Suzanne Osten är svensk dramatiker, regissör, professor och hedersdoktor, f. 1946 i Stockholm. Suzanne Osten grundade Unga Klara år 1975 och avgick som konstnärlig ledare i våras efter nästan 40 år. Sedan 1996 är hon professor i regi på Dramatiska Institutet. Suzanne har bl.a. regisserat operafilmen Bröderna Mozart (1986) och Glada Änkan på Folkoperan (2007).

Anna-Maria Helsing (FI), dirigent

Anna-Maria Helsing studerade i kapellmästarklassen på Sibelius-Akademin för professor Leif Seger­stam och avlade diplom 2008. Åren 2008–2009 deltog hon i Allianz International Conductors’ Academy i London där hon dirigerade Philharmonia Orchestra och London Philharmonic Orchestra. Hon har dirigerat så gott som alla finländska orkestrar.

Ann-Sofie Bárány (SE), dramaturgi och bearbetning

Ann-Sofie Bárány är dramatiker och dramaturg. Hon inledde sitt samarbete med Suzanne Osten 2005 och har sedan dess verkat som dramatiker och dramaturg vid bl.a. Unga Klara, Göte­borgs Stadsteater och Uppsala Stadsteater. Hennes pjäser har översatts till engelska och franska och spelats vid festivaler i bl.a. London, Reims och Belgrad.

Maria Antman (ÅL), scenografi

Maria Antman är scenograf och grafisk formgivare med utbildning från bl.a. Nordiska scenografiskolan i Skellefteå och Konstindustriella högskolan i Helsingfors.  Från 1991 har hon gjort över 60 scenografier till allt från monolog till musikal.Utöver scenografiarbetet jobbar Maria i familjeföretaget UDDA Kultur & Kommunikation med grafisk formgivning, reklam och kulturprojekt.

Minna Palmqvist (ÅL/SE), dräktdesign

Minna Palmqvist är utbildad i beklädnadsformgivning vid yrkeshögskolan Novia i Åbo (2000–2004), och har en magisterexamen i Textil från Konstfack i Stockholm (2005–2007). Hon är bosatt i Stockholm, och verksam med klädmärke under eget namn. Minna intresserar sig för samhällets och modevärldens skeva syn på kvinnokroppen som ett objekt. Hon arbetar i gränslandet mellan mode och konst.

Mari Agge (FI), ljuddesign

Mari Agge har jobbat som ljusplanerare sedan 1997 och medverkat i ett flertal teater- och dansproduktioner samt på konserter och festivaler. Hon har varit gästande ljusplanerare på bl.a. Q-Teatteri, Åbo Svenska Teater, Klockriketeatern och på Teater Viirus. Mari har också jobbat för många fria grupper, bl.a. Teater 90grader, Teater Mars, Sirius Teatern, Blaue Frau och DUV-Teatern.

Daniela Krestelica (SE), maskdesign

Daniela Krestelica är maskör, utbildad via Stiftelsen hantverk & utbildning på Unga Klara och Stockholms dramatiska högskola. Utbildningen på Unga Klara gör att hon är väl insatt i Suzanne Ostens arbetsmetoder. Daniela har länge jobbat med teater men har på senaste tiden även sökt sig mer mot TV och film och har bl.a. jobbat med tv-produktionen ”Full Patte”.

Soledad Howe (SE), koreografi

Soledad Howe är dansare och koreograf verksam inom scenkonst och performance. Hon samarbetar med Suzanne Osten på Unga Klara och Göteborgs Stadsteater. Soledad driver dansduon Lula Children of the Sun som verkar i nära samarbete med musikerna Niki & the Dove och konstplattformen Skogen. Medlem i Danskompaniet Spinn samt arbetat på Göteborgsoperan och New opera co.
För mer info: http://www.soledadhowe.com

Tiina Tahvanainen (ÅL), projektioner och fotografi

Tiina Tahvanainen är frilansande fotograf, och har använt sig av fotografin som konstnärligt uttrycksmedel i över 15 år genom olika utställningar, projekt och uppdrag. Naturen är hennes stora inspirationskälla, och hon använder sig alltid av naturljus när hon fotograferar. Tiina studerar gärna udda platser och människor genom sitt fotograferande. Den slitna ytan attraherar mera än det perfekta.

Patrik Komorowski (ÅL), repetitör

Patrik Komorowski är pianist och repetitör, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm. Har varit instuderare på Operastudio 67 och engagerats av bl.a. Norrlandsoperan, ­Vadstena-Akademien, Folkoperan och Operahögskolan i Stockholm. Sedan 2010 är Patrik verksam som ackompanjatör vid Ålands musikinstitut.

Hillevi Berg Niska (SE), mezzosopran

Hillevi Berg Niska är utbildad vid Benjamin Britten International Opera School, Royal College of Music i London samt vid musikhögskolan i Piteå. Hon har varit engagerad vid Drottningholms Slotts­teater, London Handel Festival, Folkoperan och Kungliga Operan. Hillevi är solist vid Unga på Operan (Kungliga Operan, Stockholm) och medverkade under våren 2014 i det nyskrivna verket ”Bortadröm”.

Andrea Björkholm (ÅL/FI), skådespelare

Andrea Björkholm är frilansande skådespelare inom teater, film och tv. Hon har en magister­examen i skådespelarkonst vid Teaterhögskolan i Helsingfors och har arbetat på bl.a. Åbo Svenska Teater, Uppsala stadsteater, Svenska Teatern i Helsingfors och senast på Dramalabbet i Stockholm. Sedan några år tillbaka driver Andrea egna normkritiska scenkonstprojekt.
www.andreabjorkholm.wordpress.com/cv/

 

Lisa Fornhammar (SE), sopran

Sedan sopranen Lisa Fornhammar utexaminerades från Mozarteum i Salzburg har hon varit engagerad som solist på bl.a. Stadttheater Lucern, St Gallen och Bern i Schweiz samt Bielefeld, Aachen och Oper Leipzig i Tyskland. Hon har av Financial Times beskrivits som "en kombination av Nattens Drottning och Lulu”. Hon frilansar både inom den nutida musiken och som Mozartsångerska.

Ásgerður Júníusdóttir (IS), mezzosopran

Ásgerður Júníusdóttir, mezzosopran, har framträtt både som sångare och skådespelare i konserter, skådespel och på festivaler i bl.a. Reykjavík, London, Paris, Berlin och Stockholm. Hennes fokus ligger på 1900- och 2000-talets musik och hon har uruppfört verk av ett flertal nutida kompositörer. Hon har även samarbetet med olika ensembler såsom The Brodsky Quartet.

Maria Johansson Josephsson (SE), alt

Maria Johansson Josephsson är frilansande sångerska och skådespelerska. Hon har medverkat i bl.a. Glada Änkan (Folkoperan) och Flygräddare (Unga Klara/Riksteatern) i regi av Suzanne Osten. Maria är flitigt anlitad och hörs på allt från klubbspelningar till konserthus med musik hämtad från soul, klassiskt och folkmusik. Maria och kontrabasisten Sèbastien Dubé har en originell duo med bas och sång.

Therese Karlsson (ÅL), sopran

Therese Karlsson har de senaste åren uppfört en rad moderna verk i form av operor och oratorier. I Åbo sågs Therese i titelrollen som Elisabeth i musikalen Elisabeth vid Turun Kaupunginteatteri 2005–2006 och 2011–2012 som Fantine i succé­föreställningen Les Misérables på Åbo Svenska Teater. Våren 2014 gjorde hon Adèle i Vasa Operas uppsättning av Läderlappen/Strauss.

Annika Sjölund (ÅL), sporan

Annika Sjölund kommer från Kumlinge i Ålands skärgård. Hon har utbildat sig vid Sibelius-­Akade­min, som stipendiat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och i Finlands Nationaloperas Opera­studio. Annika har anlitats av bl.a. Finlands Nationalopera, Suomalainen Kamariooppera, Svenska Teatern i Helsingfors, Kungliga Hovkapellet i Stockholm och Darlington Baroque Orchestra.

Frida Josefin Österberg (ÅL), mezzosopran

Frida Josefin Österberg har studerat opera vid Högskolan för Scen och Musik GU och på Operahögskolan i Stockholm. Säsongen 2013–2014 sjöng Frida rollerna Mercedes i Bizets Carmen, Blomsterflicka i Wagners Parsifal och Herodias Page i Strauss Salome, samtliga på Kungliga Operan i Stockholm. Hösten 2014 inleder Frida skådespelarstudier på Stockholms Dramatiska Högskola.

Laura Kokko (FI), violin

Violinisten och författaren Laura Kokko utexaminerades som musikmagister år 2004 från Liszt-Akademin i Budapest. Hon har även studerat vid Scuola di Musica di Fiesole. Laura framträder aktivt som kammarmusiker på olika festivaler och sedan 2005 spelar hon i II-violinsektionen i Sinfonia Lahti. Laura svarade för det konstnärliga planerandet av Volter Kilpi–litteraturveckan i Gustavs åren 2010–2013.

Marjaana Holva (FI), violin

Marjaana Holva är utexaminerad musikmagister från Sibelius-Akademin och har tidigare studerat violin och kammarmusik i Edsbergs musikinstitut och i konservatoriet i Sidney. Hon har tidigare spelat i Nationaloperans orkester och Jyväskylä Sinfonia och är för tillfället medlem i Åbo filharmoniska orkester. Marjaana har också varit solist med Jyväskylä Sinfonia och Åbo filharmoniska orkester.

Tiila Kangas (altviolin)

Tiila Kangas inledde sina violinstudier som sjuåring vid Mellersta Österbottens musikinstitut. Hon av­lade diplomexamen vid Sibelius-Akademin 2003. Tiila har studerat kammarmusik tillsammans med Temperakvartetten vid Royal College of Music i London och vid Edsbergs musikskola i Sverige. Hon spelar altviolin i Temperakvartetten och har tidigare varit konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland.

Juho Laitinen (FI), cello

Juho Laitinen är utexaminerad musikdoktor från Sibelius-Akademin där han forskat i musikens och dess omgivande verklighets unitet. Han har också studerat vid konservatoriet i Åbo och vid Royal College of Music i London samt idkat påbyggnadsstudier i Rom och New York. Juho är cellist och elektronmusiker, tonsättare, lärare, skribent och kurator. Han undervisar vid Sibelius-Akademin.

Matti Kariluoto (FI), kontrabas

Matti Kariluoto började spela kontrabas som 13-åring i Riihimäki musikinstitut under Juha Pesonens ledning. Han fortsatte studierna i Åbo yrkeshögskola för Olli Lehtinen och Mikko Multamäki och tog sin examen 2006. Matti har jobbat som vikarie i orkestrarna i Lahtis, Åbo och Tammerfors samt i Kymi Sinfonietta. Sedan 2007 spelar han i Åbo filharmoniska orkester.

Kim Jansson (ÅL), slagverk

Kim Jansson har examen från Åbo Konservatorium. Hans musikaliska bana sträcker sig från symfonisk musik via rock/pop/jazz till dansmusik, och från opera/musikal/teater via etnisk percussion till medeltida och äldre historisk musik. Han påträffas också ofta i körsammanhang, både som körledare och -sångare. Han är initiativtagare och grundare till Percussive Arts Society Finland.

Rosi Djupsund (FI), producent

Rosi Djupsund har varit verksam inom Kulturföreningen Katrina alltsedan starten år 2000. Hon har fungerat både som verksamhetsledare och producent, bl.a. för Musikteatern Katrina och festivalen Katrina kammarmusik samt för projektet "Konsertserien Klingande brev". Rosi fungerade som verksamhetsledare för Musikfestspelen Korsholm åren 1987-2000 och har i olika repriser verkat som intendent för Vasa stadsorkester. Hon har även fungerat som verksamhetsledare för Finlands symfoniorkestrars förbund r.f. och ansvarade för marknadsföringen vid Åbo Svenska Teater åren 1982-1986. Genom åren har hon också varit verksam inom olika musikutbildningsprojekt och sedan hösten 2013 är hon dessutom producent för festivalen RUSK – kammarmusik i Jakobstad. Rosi var anställd som forskare inom projektet "Finlandssvenskhet framställd genom musik" åren 2008-2012 och är doktorand vid ämnet musikvetenskap vid Åbo Akademi.

Barbro Sundback (ÅL)

Barbro Sundback är utbildad psykolog men har jobbat som politiker på Åland nästa hela sitt yrkesverksamma liv. I sitt politikerarbete har hon studerat ”makt” och hur den påverkar enskilda och grupper. Hon har också tänkt mycket på vilka de ”maktlösa” är och hur kön och makt hör ihop. Vid sidan av detta har hon alltid varit engagerad i föreningslivet. En stor del tiden fylls av musik. År 2000 tog Sundback initiativ till Kulturföreningen Katrina som i första hand är en arrangör av konserter, operaföreställningar och andra former av musik.

Hon njuter av den långt drivna virtuositeten i uttrycket och får mycket ut av att lyssna på nytt och på nytt på samma stycke. Samtidigt tycker hon mycket av modern musik. Opera är mer än musik. Operan innehåller lika mycket drama som musik och med åren upplever jag alltmer av känslor och nyanser i musiken.

Ulla Backlund (NO/ÅL)

Ulla Backlund är född i Istanbul och uppvuxen på Åland. Hon är fil.kand. i ryska och franska. Hon har haft diverse jobb i oljans huvudstad Stavanger. Hon har varit dramaturg på Rogaland Teater i Stavanger i 10 år, ca 1970-80 samt delad dramaturg mellan de norska teatrarna i Molde, Skien och Tromsö. Backlund har haft många uppdrag som frilansdramaturg i Norge, Moskva, New York och Frankrike. Ulla har också översatt fransk, norsk, tysk och rysk skönlitteratur och drama.

Hon bytte bana i mycket mogen ålder år 2000 då hon blev "Country director" för norska Norwegian Refugee Council (NRC) i Georgien, Kaukasus. År 2006-2010 var hon "Country director" för samma organisation i Libanon. Dessutom har hon haft diverse uppdrag för FN och NRC i Armenien, Azerbaijan, Georgien, Turkiet, Kirgisztan, Afghanistan.

Ida Kronholm, regiassistent

Regissör, skribent och projektledare bosatt i Helsingfors. Kronholm har tidigare jobbat som regiassistent till Suzanne Osten i operan Magnus-Maria och långfilmen Flickan, mamman och demonerna. Just nu samarbetar de med långfilmen Love Duet, efter ett manus av Ingmar Bergman. 

Zaida Ponthin, produktionsassistent

Ulrika Kjeldsen, scenografassistent

Kristian Karlå, ljustekniker (Alandica)

Anne Sjökvist, press & information

Britt-Marie Lundberg, annonser & försäljning

Sussie Olsson, information & försäljning

Nayab Ikram, affischfotograf

Raymond Lundström, byggare

Lena Andersson, sömmerska

Uffe Gustavsson, chaufför