Kulturförening Katrinas verksamhet 2022

Något utöver det vanliga 

Kulturföreningen Katrina har ett fullspäckat program år 2022. 

Katrina Kammarmusik

Katrina kammarmusik 9-13.8 innehåller tankar och toner om humanism och det goda samtalet. Ett viktigt tema när vår värld plågas av våld, lögner och brist på tillit. Musikens roll i tider av oro och otrygghet har alltid varit viktig och tröstande. 

Festivalens konstnärliga ledare är violinisten Cecilia Zilliacus och årets tonsättare är Sebastian Fagerlund

Bland artisterna kan nämnas renässans- och barockensemblen El Gran Teatro del Mundo, den nybildade Zilliacuskvartetten och Peltomaa Fraanje Perkola trion som blandar finska folksånger och musik från medeltiden med jazz och nutida kompositioner.

 

Katrina för de unga

Under året fortsätter föreningen även att satsa på barn och unga: 

Musikteatern Barnasinne 100 år är en ny produktion med barn för barn om Ålands självstyrelse. Premiär blir det den 20 november på Barnkonventionens dag. 

För andra året i rad arrangeras en stråkkurs för unga. En kurs som ska stärka unga stråkmusikers motivation att spela och att musicera tillsammans med andra. Fjolårets kurs avslutades med en imponerande konsert med alla medverkande. I år hålls kursen den 27.6-2.7. i Ålands folkhögskola. Avslutningskonsert i Finströms kyrka 2 juli.

 

Gästspel om operasångerskan Emma Engdahl

I oktober blir det ett gästspel om operasångerskan Emma Engdahl. Sopranen Hedvig Paul sjunger arior och visor ur Emma Engdahls repertoar. Hon ackompanjeras av pianisten Folke Gräsbeck. Skådespelerskan Alma Pöysti framför texter om Emma Engdahls liv och karriär som operasångerska. Enligt källorna skall Emma ha uppträtt i Badhushotellet i Mariehamn när staden var en badort på mode. Hennes karriär nådde sin höjdpunkt under 1870 och 1880 talet vilket gör henne till en samtida med den åländska pianisten Alie Lindberg.

 

Dirigentkurs

I november blir det igen dirigentkurs med kapellmästaren Anna-Maria Helsing. Kursen tar bara tio deltagare. Att utbilda musikaliska ledare är nödvändigt för att utveckla det lokala musiklivet. Det finns många som vill sjunga och spela men alltför få som kan leda och dirigera. Därför ordnar vi dirigentkurs den 4-6.november.

 

Under hösten hoppas vi kunna presentera nya produktioner och föreställningar beroende på vad framtiden för med sig.