Opera 2020-2021

OPERASÄSONGEN FRÅN MET I NEW YORK

TOSCA

Bio Savoy 27 mars 2021 kl. 19.00. 

Puccinis dramatiska Tosca visas på Bio Savoy den 27 mars 2021. Operaföreställningen är en inspelning från Metropolitan med Sonya Yoncheva i titelrollen.

Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo, Željko Lučić – en stark världstrio leder denna uppsättning av Puccinis dramatiska tragedi. Sonya Yoncheva gör sin rolldebut i titelrollen, mot älskaren Cavaradossi (Grigolo) och Lučić som den skurkaktige Scarpia.

Maestro Villaume är Music Director på Dallas-operan och Music Director och chefsdirigent för Prags Filharmoniker. Villaume begick sin Met-debut 2004 med Puccinis Madama Butterfly, och har för Met även dirigerat bland annat Saint-Saëns Simson och Delila, Bizets Carmen, Massenets Manon och Gounods Romeo och Julia.

Lite smakprov på Tosca 

Den 27 mars kl. 19.00 sänder vi operan Tosca i Bio Savoy. En halvtimme (18.30) före föreställningen hålls en introduktion.

Operacafé är öppet före föreställningen och under pausen.

Biljettpriserna är 25 € ordinarie biljett, 20 € för medlemmar, 10 € för studerande och personer 10 - 26 år och gratis för barn under 10 år.

 

MER INFORMATION OM FÖRESTÄLLNINGEN

Premiär: Teatro Costanzi, Rom, 1900.

Puccinis melodrama om en obalanserad diva, en sadistisk polischef och en idealistisk konstnär har förtjust publiken i mer än ett sekel. Kritiker har å sin sida ofta haft problem med Toscas ganska tveksamma tematik, musikens direkthet och intensitet och de publikfriande dramatiska möjligheter som musiken ger huvudrollsinnehavarna. Men just dessa aspekter har också gjort Tosca till ett av en handfull ikoniska verk som fått representera operakonsten i allmänhetens fantasi.

UPPHOVSMÄNNEN

Giacomo Puccini (1858–1924) var oerhört populär under sin egen livstid, och hans verk förblir stapelvaror i repertoaren för de flesta av världens operahus. Hans operor hyllas för sin detaljrikedom, vardagsnära ämnen och rikhaltiga melodier. Puccinis librettister för Tosca, Giuseppe Giacosa (1847–1906) och Luigi Illica (1857–1919) samarbetade också med honom om hans två andra framgångsrika operor, La Bohème och Madama Butterfly. Dramatikern Giacosa var ansvarig för berättelserna, och poeten Illica arbetade främst med själva orden.

MILJÖN

Ingen opera är mer knuten till sin miljö än Tosca, som utspelas i Rom på morgonen den 17 juni 1800, tills gryningen nästa dag. De angivna platserna för var och en av de tre akterna – kyrkan Sant’Andrea della Valle, Palazzo Farnese och Castel Sant’Angelo – är kända monument i staden och kan fortfarande besökas idag. Medan librettot tar vissa friheter med fakta, utgör historiska händelser basen för operan: folket i Rom väntar på nyheter om slaget vid Marengo i norra Italien, som kommer att avgöra ödet för deras stad.

MUSIKEN

Musiken i Tosca anses vara ett utmärkt exempel på verismostilen, en svårfångad term som vanligtvis översätts med ”realism”. De typiska musikaliska egenskaperna hos verismotraditionen är framträdande i Tosca: korta arior med en ohämmat flödande melodi, stämningsljud som suddar ut skillnaden mellan liv och konst, och användningen av parlato – ord som talas istället för att sjungas – vid särskilt spännande händelser.

___