Norma 7.10.2017

Norma en opera med stora känslor och långa melodier

Operan visas den 7.10.2017 kl. 20.00 på Bio Savoy. Operacaféet öppet från 19.00. Introduktion 19.30. Biljetter: 35/30 euro, studerande 10 euro från Bio Savoys biljettkassa. Biljettreservationer och förhandsbokning av pausservering på tel. 040 486 8800 (Bio Savoy)

Vincenzo Bellinis operor har haft stort inflytande på flera samtida och efterkommande kompositörer. Norma är en opera i tidig belcantostil och den karaktäriseras av arior och musik med stort romantiskt patos och djup känslosamhet. Vid sidan av Donizetti och Rossini dominerade och lade Bellini grunden till den italienska operan som kulminerade Puccinis operor senare under 1800-talet. Norma handlar om olycklig kärlek, krig, svek och lojalitetskonflikter. Bakgrunden är kriget mellan romarna och gallerna århundradet före Kristi födelse. Norma är druidernas överprästinna och hennes makt är betydande. Hennes öde är att hon är förälskad i romaren Pollione som härskar över Gallien.

Bellinis operor utmärks av långa melodier. Längre än någon operakompositör skapat före honom. Normas mest berömda aria är ”Casta diva” som en gång var Maria Callas och Joan Sutherlands bravurnummer. Arian är extremt svårsjungen och kräver både ett stort röstomfång och en kraftfull volym. I lördagens uppsättning från Metropolitan sjunger den amerikanska sopranen Sondra Radvanovsky Norma. Hon gjorde rollen första gången 2003 och hon hyllas fortfarande som en av de största och bästa Norma tolkarna. Hennes rival Adalgisa sjungs av mezzosopranen Joyce DiDonato som är en av USA:s mest framgångsrika och omtyckta operasångerskor just nu. Hon har en stark scenpersonlighet och en fantastiskt vacker röst. Pollione sjungs av Joseph Calleja. En maltesisk tenor med en kraftfull och traditionell italiensk belcantostil som kompletterar de två kvinnorösterna magnifikt .

Den sjunde oktober visas Bellinis Norma på Bio Savoy kl.20.00. Operabaren öppnar kl. 19.00 och då kan man köpa biljetter till föreställningen. Klockan 19.30 är det sedan introduktion för den som vill veta mera om kompositören Vicenzo Bellini, hans operor och särskilt om Norma.