Meta4

Antti Tikkanen (violin)
Minna Pensola (violin)
Atte Kilpeläinen (viola)
Tomas Djupsjöbacka (cello
)

Meta4 grundades år 2001 och är en av de mest framgångsrika finländska stråkkvartetterna. Kvartettens internationella framfart inleddes i och med segern i den internationella Dmitri Sjostakovitj-tävlingen i Moskva år 2004 där ensemblen dessutom belönades med ett specialpris för bästa Sjostakovitj-tolkning. År 2007 vann Meta4 Joseph Haydn-tävlingen i Wien och senare samma år uppmärksammade Undervisnings- och kulturministeriet gruppen med Finland-priset. Meta4 var BBC New Generation Artist åren 2008-2010 och prisbelönades år 2013 av Jenny och Antti Wihuris fond för sitt bidrag till den finländska kulturen. Kvartetten var konstnärliga ledare för festivalen Oulunsalo Soi åren 2007-2011 och har varit residenskvartett vid Kuhmo Kammarmusik sedan år 2008.

Meta4 konserterar flitigt runtom i världen och har de senaste åren gästat bl.a Wiener Konzerthaus, Wigmore Hall och King's Place i London, Auditorio Nacional i Madrid, Berliner Konzerthaus, Cité de la Musique i Paris samt Stockholms Konserthus och en omfattande turné till Australien.

Meta4 studerade vid den Europeiska Kammarmusikakademien (ECMA) där deras viktigaste lärare var Hatto Beyerle och Johannes Meissl. Kvartetten har givit ut tre skivor på det tyska skivbolaget Hänssler Classic. Den första, med stråkkvartetter op. 55 nr. 1-3 av Joseph Haydn, utkom år 2009 och belönades med Echo Klassik-priset år 2010; den andra, med Sjostakovitjs stråkkvartetter nr. 3, 4 och 7 utkom våren 2012 och rosades med Rundradions Årets skiva 2012-utmärkelse samt en Emma-statyett för bästa klassiska album. Den nyaste skiva på Hännsler Classic, Bartóks stråkkvartetter 1 & 5, gav ut i oktober 2014. Därtill har kvartetten spelat in en skiva innehållande kammarmusik av Kaija Saariaho (Ondine, 2013) samt en raritet som bara utkommer som LP; Sibelius’ stråkkvartett ”Voces Intimae” (Berliner Meisterschallplatten, 2013).

Kvartettens medlemmar förfogar över en Stradivarius-violin som ägs av Finska Kulturfonden, en Carlo Bergonzi-violin som ägs av Signe & Ane Gyllenbergs Stiftelse samt en cello byggd av Lorenzo Storioni i Cremona år 1780.

www.meta4.fi/