Medverkande

Urban Agnas (trumpet)

Urban Agnas har studerat vid Musikhögskolan Ingesund i Arvika. 1987–89 var han solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker och därefter solotrumpetare i Stockholms Filharmoniska Orkester. Sedan 2001 är han professor i trumpetspel vid musikhögskolan i Köln.

Urban har vunnit priser vid ARD Wettbewerb i München 1986 och Radio France International Trumpet Competition i Toulon 1987. Som solist har han framträtt med bl.a. Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Helsingfors stadsorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Det Norske Kammerorkester och London Mozart Players, med vilka han också har spelat in J. N. Hummels trumpetkonsert på CD.

Urban spelar på David Monettes instrument och munstycken och deltog på scen i Eurovision Song Contest 1988 tillsammans med Tommy Körberg då de framförde bidraget Stad i ljus.

Vad är en schlager för dig?
– En schlager är en låt som sätter sig på hjärnan vare sig du vill eller inte. 

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– ”En gång i Stockholm” med Monica ­Zetterlund. (1963).

Sofie Asplund (sopran)

Den unga åländska sopranen Sofie Asplund har under våren 2019 sjungit Zerlina i Don Giovanni och Constance i Karmelitsystrarna på Kungliga Operan i Stockholm. I maj gjorde hon även rolldebut som Anne TrueLove i Rucklarens väg under ledning av dirigenten Barbara Hannigan, med föreställningar i München med Münchner Philharmoniker, samt på Europaturné till bl. a Amsterdam, Paris, och Hamburg. Till hösten debuterar hon på Operahuset i Oslo i rollen som Gilda i Rigoletto. 

Sofie är knuten till solistensemblen på GöteborgsOperan där hon säsongen 19/20 gör rollerna Susanna i Figaros Bröllop samt Musetta i La Bohème. 

Sofie har även gjort musikalroller såsom Maria i West Side Story på Göteborgs­Operan och Christine Daaé i The Phantom of the Opera, både på GöteborgsOperan och i Finlands Nationaloperas nya uppsättning där hon rosats av recensenter för sin insats.

Sofie framträder ofta i konsertsammanhang och på repertoaren återfinns verk som Brahms requiem, Mozarts requiem och c-moll mässan. Hon har sjungit Bachs Johannespassionen och Matteuspassionen, Skapelsen av Haydn, Orffs Carmina Burana samt Förklädd Gudav Lars-Erik Larsson.

2018 utsågs Sofie till vinnare av den nya sångtävlingen Schymberg Award samt blev belönad med Sten A Olssons stora kulturstipendium. Hon har bland annat annat mottagit stipendierna Anders Wall, Birgit Nilsson, Kungliga Musikaliska Akademien och Drottningholmsteaterns vänner samt nominerats till Solistpriset och Operapriset.

Vad är en schlager för dig?
– En schlager är medryckande och talar direkt till våra känslor. Den är slagkraftig, fastnar lätt i minnet och sjungs ofta i slutet av ett konsertprogram. I den klassiska musikvärlden skulle jag räkna ”Till havs” som den mest kända svenska schlagern. Tenorrepertoaren kryllar av schlagerhits!

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager?
– Sibelius ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte” är en av mina favoriter!

Mats Bergström (gitarr)

Gitarristen Mats Bergström växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungliga Musikhögskolan, ett läsår i London och debutkonserten i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik.

Idag hörs Mats ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker. Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta och framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker och BBC Symphony Orchestra (HK Gruber: Busking), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm (Tan Dun: Guitar Concerto) och Göteborgs Symfoniker (Kurtag: Grabstein für Stephan).

Mats Bergströms hyllade version av Steve Reichs Electric Counterpoint har presenterats på konserter i Royal Albert Hall (BBC Proms 2011) och Festival Hall i London, Esplanade Concert Hall i Singapore, Grieghallen i Bergen och Stockholms Konserthus i närvaro av kompositören själv.

Bergström, som är bosatt på den uppländska landsbygden, är sedan 2006 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. 2011 belönades han av Kung Carl XVI Gustaf med medaljen Litteris et Artibus.

Vad är en schlager för dig?
– En schlager är för mig en melodi, instrumental eller sjungen, som når stor populäritet, inte bara tillfälligt utan även över tid. Inte sällan är en schlager mer berömd än sin upphovsmakare och kanske är ett annat kännetecken att schlagern inte nödvändigtvis förknippas med den ursprungliga exekutören. Amerikanska evergreens stämmer väl in på dessa kriterier.

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager?
– Skulle någon vrida om armen på mig och tvinga mig nämna en (1) favorit, skulle jag – åtminstone så här års – säga ”Sommar, sommar, sommar”. Den liksom bara finns där som en självklar del av vårt kulturella dna, inte många skulle på rak arm kunna säga att den är komponerad av gitarristen och SR-medarbetaren Sten Carlberg (som också gjorde musiken till de tecknade filmerna om Bamse). Vintertid hade jag kanske svarat ”Hej, mitt vinterland” av Britt Lindeborg (som också gjort sångtexterna till ”Diggiloo diggiley”, ”Judy min vän” och ”Lyckliga gatan”).

Jonas Bylund (trombon)

Efter avslutade studier 1987 blev Jonas Bylund förste trombonist vid Oslo filharmoniska orkester. År 1988 fick han första pris i den internationella solisttävlingen CIEM i Geneve och ett år senare andrapriset vid ARD-Wettbewerb i München. År 1990 återvände han till Stockholm och Kungliga filharmoniska orkestern, igen som förste trombonist, en post som han höll till 1995.

Jonas har framträtt som solist med flera av ­Europas ledande orkestrar, inklusive Philharmonia Orchestra (London), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Oslo-Filharmonien, Orchestre de la Suisse Romande, Czech Philharmonic (Brno) och BBC Scottish Symphony Orchestra. Han har även framträtt på festivaler så som kammarmusikfestivalen i Båstad, Stockholm New Music, Oslo Kammermusikkfestival, Lieksa Brass Week, Schleswig-Holstein Musik Festival, Kissinger Sommer och Kissinger Winterzauber i Bad Kissingen samt Melbourne International Brass Festival.

Bland tonsättare han har samarbetat med finns Anders Hillborg, Sven-David Sandström, Pär Mårtensson, Jonas Forsell, Chrichan Larson och Piers Hellawell. Sedan 1995 har Jonas innehaft posten som professor i trombonspel vid prestigefulla Hochschule für Musik und Theater i Hannover.

Vad är en schlager för dig?
– En låt som är skriven för att passa in i ett visst föreskrivet musikaliskt koncept. 

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– ”Stad i Ljus” med Tommy Körberg och Urban Agnas

Svante Henryson (cello)

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien. Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband.

Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt. Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum, vilket den digra listan på prominenta samarbetspartners inom vitt skilda genrer vittnar om; Yngwie Malmsteen, Elvis Costello, Anne Sofie von Otter m.fl.

Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verklistan återfinns orkesterverk, kammarmusik, bland annat den prisbelönta Sonat för Soloviolin, sångcykeln Frånvarons Speglar, körverk, bl.a. det samiskspråkiga oratioret Vidderna Inom Mig, och solokonserter, bl.a. för moderna instrument såsom elbas och steelpans. Svante Henryson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival. 2014 fick han Sveriges Radios Jazzkatten – Årets Musiker, och belönades 2015 med det prestigefyllda Nordiska Rådets Musikpris.

Vad är en schlager för dig?
– En tysk monodi från 1900-talet som spelats mer en miljon gånger per år tio år i rad.

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager?
– Frank Dostals ”Yes Sir I can boogie”.

Tiila Kangas (altviolin)

Tiila Kangas inledde sina violinstudier som sjuåring vid Mellersta Österbottens musikinstitut och bytte som femtonåring till altviolin. Vid Sibelius-Akademin undervisades hon av Atso Lehto och Ilari Angervo och studerade även barockaltviolin under Sirkka-Liisa Kaakinens ledning.

Hon avlade diplomexamen våren 2003 och har studerat kammarmusik tillsammans med Temperakvartetten vid Royal College of Music i London och Edsbergs musik­institut i Sverige. Hon utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin våren 2005. Tiila har spelat altviolin i Tempera­kvartetten sedan den grundades och har verkat aktivt även i andra ensembler, bl.a. i Helsingfors Barockorkester. Hon var vicestämledare i Sinfonia Lahti 2005–2008 och sedan hösten 2008 är hon medlem av Helsingfors stadsorkesters altviolinsektion. Tiila var konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik åren 2004–2014.

Vad är en schlager för dig?
– Jag har inte just något som helst förhållande till ”schlager” i den "populärmusikaliska meningen", förutom de i och för sig trevliga 50-talsschlagerskivor som vi har på sommarstället. Jag associerar dem med föräldrarnas barndom, efterkrigstiden, Olavi Virta och Metro-tytöt – och sommaren. Man kan ju se t.ex. Tjajkovskijs stråksextett ”Souvenir de Florence” som en kammarmusikfestival”schlager”, men jag kan inte påstå att just den skulle vara bland mina favoriter. 

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager?
– Bland ”kammarmusikschlagers”, d.v.s. festivalfavoriterna, är det Mozarts g-mollkvintett.

Silva Koskela (violin)

Silva Koskela inledde sina violinstudier vid Mellersta Österbottens musikinstitut (nuv. konservatorium) under Juha Kangas ledning. Hon har även studerat violin och kammarmusik vid Mellersta Finlands konservatorium, Sibelius-Akademin, Utrechts konservatorium och med Temperakvartetten vid Royal College of Music i London och Edsbergs musikinstitut i Sverige.

Silva avlade Master of Music in Chamber Music Studies år 2001, och blev musikmagister från Sibelius-Akademin år 2003. Hon har verkat som lektor i violin vid Tammerfors konservatorium sedan år 2002.

Vad är en schlager för dig?
– För mig betyder det sommarnätter, nostalgi och lite melankoli.

Ulla Lampela (cello)

Ulla Lampela avlade diplomexamen med utmärkta vitsord hösten 2004 och utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin våren 2005. Hennes lärare vid Sibelius-Akademin var Timo Hanhinen, Marko Ylönen och Hannu Kiiski. Hon har kompletterat sina studier utomlands som medlem i Temperakvartetten vid Royal College of Music i London och vid Edsbergs musikinstitut. I januari 1998 kom Ulla på delad fjärde plats vid cellotävlingen i Åbo. Ulla har varit konstnärlig ledare för kammarmusikveckoslutet i Kauhava och cellolärare vid Östra Helsingfors musikinstitut och fungerar idag som vicestämledare för cellosektionen i Mellersta Österbottens Kammarorkester. 

Annamia Larsson (horn)

Annamia Larsson har sedan 2010 varit första hornist i Gävle Symfoniorkester. Hon började sin orkesterkarriär i Verbier Festival Orchestra och efter det fick hon anställning som alternerande stämledare för valthornsektionen vid Kungliga Operan i Stockholm.

Annamia studerade vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm för professor Dick Gustavsson och professor Markus Maskuniitty, samt vid Universität für Darstellende Kunst und Musik Wien för professor Roland Berger. Annamia framträder regelbundet som solist med orkestrar i Skandinavien inklusive Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Gävle Symfoniorkester och Reykjavik Chamber Orchestra och sedan 2010 har hon varit medlem i Stockholm Chamber Brass.

Hon är också medlem i Stockholm Sinfonietta och New European Ensemble i Haag, samt KammarensembleN i Stockholm. Annamia har även uppträtt på otaliga festivaler så som Vinterfest i Dalarna, Stavanger Kammermusikkfestival och Isla Verde Bronces Brass Festival i Argentina.

Lill Lindfors (sång)

Lill Lindfors är en mycket mångfacetterad och folkkär artist. Som sångerska har hon klätt väggarna med ett otal guldskivor, hennes TV-shower har fått Montreux-rosor, hon har producerat flera One Woman Shows, skrivit barnböcker, medverkat i revyer, musikaler, filmer och teaterpjäser. 1998 blev hon utnämnd till svensk ­UNICEF-ambassadör och har ett brinnande engagemang för utsatta barn och flickors utbildning i världen.

Lills artisteri är genomlyst av sångglädje och musikalitet. Med sin värme, generositet och humor har hon genom åren skapat en publikkontakt som är unik. Hennes framträdanden är präglade av frihet och lek, ödmjukhet och glädje, allt med en stark vilja till förnyelse.

Vad är en schlager för dig?
– En schlager är en låt som slår an musikaliskt och textmässigt, är lättlyssnad och lättförstådd. Gärna med en refräng, som är lätt att komma ihåg. Och därför når en bred publik. Har ofta ett kärleks- och längtanstema. Kommer från tyskans ”ein Lied dass schlägt ist ein Schlager”.

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– Så omöjligt att välja en favorit! ”Man ska leva för varandra” med Trio med Bumba.

Magnus Lindgren (saxofon, klarinett, flöjt)

Magnus Lindgren är en svensk kosmopolitisk jazzartist, känd för sitt arbete som saxofonist, klarinettist, flöjtist, tonsättare och arrangör.

Han gästar regelbundet olika big band som solist, arrangör, dirigent och tonsättare, så som SWR Big Band i Stuttgart, HR Big Band i Frankfurt, NDR Big Band i Hamburg, WDR Big Band i Köln och Bohuslän Big Band i Göteborg.

Han är från 2018 gästdirigent för SWR Big Band i Stuttgart. Sedan 2004 har han regelbundet gjort projekt för och med jazzorkestern Blue House, knuten till konserthuset i Stockholm. År 1999, efter examen från Kungliga Musikhögskolan, fick Lindgren priset ”Jazz in Sweden” som ledde till hans genombrott. Han har därefter fått en rad olika priser, bl.a. The Golden Disc, Arne Domnerus priset, Lars Gullin award, Django D’or award samt en grammis och medaljen Litteris et Artibus.

Vad är en schlager för dig?
– Rent spontant så kanske jag tänker en låt som varit med i Eurovisiontävlingen. Men tänker jag till lite så är ju Franska chanson att betrakta som schlager. Och då skulle jag nog säga att låtar med en tydlig och enkel melodi som inte bara musiker kan nynna och komma ihåg. Då tycker jag att t.ex. Bachs AIR kan få kallas schlager.

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– Min favorit schlager är ”Satellit” som Ted Gärdestad sjöng i Melodifestivalen 1979.

David Lindström (”schlager-expert”)

I sexton år har David Lindström skrivit om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i Nya Åland samt gjort både schlagerprogram i Radio Vega och skrivit om schlager i HBL och för Svensk Presstjänst. 

Han har till och med satt oddsen på schlagern för ett åländskt spelbolag. David har också 20 år besökt Eurovisionen på plats och personligen träffat 25 av alla vinnare. Han är inte musikvetare till utbildningen men kan nog med fog kallas för schlagerexpert! Sitt intresse för schlager föddes 1974 då David var 8 år och såg ABBA vinna Eurovision Song Contest. Sedan dess har han följt med tävlingen 

Han har också själv tävlat med en schlager i Vokalist på Solbacka där han kom tvåa med Björn Skifs ”Fångad i en dröm”. David är 53 år gammal och född på Åland i Saltvik, men jobbar sedan 1987 på Svenska Teatern i Helsingfors. 

Han har svårt att plocka ut någon schlagerfavorit, men måste han välja får det bli Lill Lindfors och Svante Thuresson som kom tvåa med ”Nygammal vals” samma år som David föddes.

Lennart Nord (tuba)

Lennart Nord studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Michael Lind och 1992 var han pristagare vid Internationella tävlingen för blåsmusiker i Markneukirchen, Tyskland.

1984–1996 var Lennart medlem av Stockholms Blåsarsymfoniker och i slutet av 1980-talet var han en av grundarna av Stockholm Chamber Brass. Åren 1996–2001 var Lennart tubaist vid Saarländischer Rundfunk och undervisade även vid Musikhögskolan i Saarbrücken. Sedan 2001 är Lennart tubaist i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Tom Poulson (trumpet)

Tom Poulson har uppträtt över hela Europa, i Asien, Afrika och Nordamerika. Han är en av medlemmarna i Stockholm Chamber Brass, WorldBrass och KammarensembleN. Han har vunnit ett flertal internationella tävlingar, inklusive Aeolus International Music Competition for Wind Instruments i Düsseldorf och Yamaha Music Foundation of Europe competition.

Som solist har han bl.a. framträtt med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Die Nürnberger Symphoniker. Toms passion för ny musik har gett honom många tillfällen att framföra dussintals uruppföranden, bl.a. verk av tonsättare som Mike Svoboda, Oliver Searle, Gareth Williams och Timothy Cooper. Han är också regelbundet med i grupper som gäst, till exempel i Ensemble Modern (Tyskland), Red Note (Skottland) och Aarhus Sinfonietta (Danmark). Tom ger regelbundet mästarkurser i trumpet och kammarmusik och är för närvarande gästlärare vid Sibelius-Akademin och coach för en trumpet- och brass-sektion vid National Youth Orchestras of Scotland.

Vad är en schlager för dig?
– For me Schlager is an unknown concept, we just call it (Euro)pop music in the UK!

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– ”Save All Your Kisses for Me” – Brotherhood of Man 1976.

Stockholm Chamber Brass 

Stockholm Chamber Brass grundades 1988 av fem unga svenskar, från början bara för att kunna öva brass-kammarmusik tillsammans. Gruppen åkte till Narbonne i Frankrike för sitt första offentliga åtagande för den internationella tävlingen för brasskvintetter och vann första pris, vilket var startskottet för deras så här långt 30-åriga karriär.

Nu räknas gruppen, som aktivt söker efter tonsättare för att få ny repertoar för brassensemble, till de ledande i världen. Sedan 1990 har omkring 40 nya kompositioner skrivits för gruppen, bl.a. av Anders Hillborg, Sven David Sandström, Karin Rehnquist, Christian Lindberg, Eino Tamberg och Piers Hellawell. Detta har inte hindrat gruppen från att expandera och framföra musik utanför kvintett-sättningen. Gästande musiker har varit bl.a. Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Reinhold Friedrich, Jeroen Berwaerts och Roland Pöntinen.

Gruppens medlemmar framträder också ofta som solister och har vunnit många priser vid solo-tävlingar: ICEM Geneve, Toulon, Markneukrichen och Aeolus International Competition for Wind Instruments.

Temperakvartetten

För Temperakvartetten – Laura Vikman (violin), Silva Koskela (violin), Tiila Kangas (altviolin) och Ulla Lampela (cello) – har kärleken till kammarmusiken och viljan att utveckla stråkkvartetten som instrument alltsedan grundandet 1997 stått i centrum. Temperakvartetten har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, Royal College of Music i London och Edsbergs musikinstitut i Stockholm. Den utsågs 2001 till Finland Festivals ”Årets unga artist” och under perioden 2000–2001 representerade den Birmingham Symphony Hall i European Concert Hall Organizations konsertserie Rising Stars, och fick därigenom tillfälle att debutera i bland annat Carnegie Hall i New York, Wigmore Hall i London och Concertgebouw i Amsterdam.

Temperakvartetten har turnerat i de flesta europeiska länder, i Mellanöstern, Asien och USA. I hemlandet har den framträtt på de flesta namnkunniga festivaler och den fungerade 2004–2007 som konstnärlig ledare för Riihimäki Sommarkonserter. På meritlistan finns inspelningar av ­Sibelius hela produktion för stråkkvartett på skivbolaget BIS, samt Pehr Henrik Nordgrens stråkkvartetter 10 och 11 för ALBA.

Johan Ullén (piano)

Johan Ullén är född i Stockholm. Han studerade piano och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius-Akademin i Helsingfors. År 2000 utsågs han i egenskap av pianist, till ”Artist in Residence” av Sveriges Radio P2 och gjorde under denna tid ett stort antal inspelningar och direktsända konserter som sändes över hela Europa.

Han har även framträtt som solist med flertalet svenska orkestrar och gjort konserter i Europa, USA och Sydamerika. Som kompositör, har Johan Ullén skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor, som har framförts på festivaler och i konsertsalar i Sverige såväl som utomlands.

Vad är en schlager för dig?
– En schlager är ett musikstycke som klibbar sig fast vid första lyssningen, vare sig man egentligen gillar det eller inte, och som inte lämnar en någon ro förrän man kapitulerat och låtit det gå runt i sin ”inre radio” så många gånger att man börjar ifrågasätta både sin goda smak och sitt förstånd.

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager? 
– ”Mein kleiner grüner Kaktus” med Comedian Harmonists.

Laura Vikman (violin)

Laura Vikman verkar vid sidan av sin tjänst som stämledare för 2:a violinsektionen i finländska Radions symfoniorkester (RSO) även som kammarmusiker, solist och pedagog. Som primas i Temperakvartetten har hon fungerat sedan år 2003. Laura är utexaminerad som musik­magister från Sibelius-Akademin och har även studerat i Wien och Köln. Åren 2002–2013 fungerade hon som tredje konsertmästare i RSO. 

Laura vann andra pris i violintävlingen i Kuopio år 2000 och i J. S. Bach-tävlingen i Leipzig. Även i Florens vann hon andra pris tillsammans med pianisten Marianna Shirinyan i den internationella Vittorio Gui-kammarmusiktävlingen. Som solist har Laura framträtt med stadsorkestrarna i Helsingfors, Kuopio och S:t Michels samt med RSO, Mellersta Öster­bottens Kammarorkester, Stockholms Filharmoniker och Belgiska nationalorkestern. Hon har även medverkat på ett flertal festivaler både i Finland och utomlands.

Som violinpedagog har Laura verkat i Tammerfors musikakademi sedan år 2015 och före det som timlärare i Sibelius-Akademin åren 2007–2015.

Cecilia Zilliacus (konstnärlig ledare, violin)

”Cecilia is extremely musical and living proof that it's always possible to pursue unusual ideas.” (The Strad, 2018)
Genom åren har publiken omfamnat ­Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammar­musik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.

Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar. ”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.

Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland samt för Musikfestspelen Korsholm i Finland. Hon är dessutom en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade svenska stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen.

Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer. På så sätt har hon spelat en stor roll för tillströmningen av nordiska och europeiska kompositörer och artister till Stockholm och Finland. Cecilia Zilliacus är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.

Vad är en schlager för dig?
– Schlager är ett stycke musik (populärmusik eller konstmusik!) som slår an något inom mig, ett igenkännandets glädje, en viss förutsägbarhet (som absolut kan vara helt individuell, dvs inte tyda på banalitet). Ett stycke som får mig att utbrista – ”Åh, det här är det vackraste/bästa som finns”! 

Vilken låt/vilket verk är din favoritschlager?
– Det finns många verk som får mig att utbrista enligt ovan; det kan min familj intyga! Några exempel: JS Bach ”Erbarme Dich” ur Matteuspassionen och Hofmaestro ”The Storm”, Monica Zetterlund och ”Sakta gå hem genom stan” m.m.