Medverkande

Emilia Amper (nyckelharpa)

Emilia Amper är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, och Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan 2013 i bagaget. Med sin utstrålning, virtuositet och energi rör hon sig fritt över genregränserna och berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Emilia Amper Band presenterar hennes egen musik för nyckelharpa, röst, stråkensemble (från trio upp till full symfoniorkester) och slagverk. Hon framträder också med olika nordiska och världsmusik ensembler så som ODE och Furebotten/Amper/Haltli och enskilda artister så som jazz klarinettisten/sångaren/kompositören Lisa Grotherus och cellisten Jakob Koranyi. Hon har även framträtt som solist med orkestrar som Västerås Sinfonietta, TrondheimSolistene, Camerata Nordica  och Trondheim Symfoniorkester, med den schweiziska Flamencos en route, tyska Ballett am Rhein och med kurdiska, indiska, västafrikanska, persiska och arabiska musiker. Hon är även en populär pedagog både i Sverige och utomlands.

Emilia tog tittarna med storm under SVTs nationaldagsfirande från Skansen år 2015 där hon uppträdde med Arméns Musikkår, husbandet och Lilla Akademin. I Luciamorgon på SVT samma år var hon och Rickard Söderberg årets solister, och skapade den mest populära luciasändningen någonsin med över 1,5 miljoner tittare.

Hösten 2016 släpptes det andra albumet Lux på BIS Records som en fortsättning till det kritikerrosade och Grammisnominerade debutalbumet Trollfågeln. På Lux lyser Emilia som kompositör, arrangör, ensembleledare och solist, och vi får möta influenser från hela världen, i musik för nyckelharpa, röster, stråkensemble och slagverk.

www.emiliaamper.se

 

Johannes Brusila (professor i musikvetenskap)

Johannes Brusila är professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Till hans forskningsområden hör kulturanalytiskt inriktad musikforskning. Under de senaste åren har han bl.a. intresserat sig för finlandssvensk musik och kopplingarna mellan teknik och musikkultur. Han har tidigare jobbat bl.a. som frilansredaktör vid YLE och som föreståndare för Sibeliusmuseum. För tillfället leder han forskningsprojektet ”Digitaliseringens inverkan på minoritetsmusik –  Finlandssvensk musikkultur som fallstudie”, som finansieras av Svenska Litteratursällskapet (2018–2020).

https://research.abo.fi/converis/portal/Person/524503

Anna Laakso (piano)

Anna Laakso är en mångsidig pianist och artist som fungerar fördomsfritt inom olika konstområden. Hon är framför allt känd som kammarmusiker och liedpianist men samarbetar även med både teaterarbetare och dansare. Åren 2013-2018 fungerade hon till exempel som kapellmästare på teatrarna i Rovaniemi och Kemi där det även ingick i arbetsbilden att både arrangera, komponera och agera.

Anna har studerat vid Sibelius-Akademin för Tuija Hakkila, Heini Kärkkäinen och Carlos Juris. Bland viktiga kammarmusikinspiratörer kan även nämnas Paavo Pohjola, Ralf Gothoni, Ilmo Ranta och Ilan Gronich. Anna avlade sin diplomexamen våren 2004 och 2008 blev hon musikmagister. Sin debutkonsert höll hon 2011.

Alltsedan 2004 har Anna samarbetat aktivt med Lapplands kammarorkester och John Storgårds i olika projekt både som orkestermedlem, kammarmusiker och solist men också som projektledare, sångare och konferencier.

Anna har medverkat i hemlandet på otaliga festivaler (bl.a. Helsingfors festspel, Sibeliusdagarna i Lovisa, Åbo musikfestspel, Riihimäki Sommarkonserter...) samt i Eurpoa och Kina som kammarmusikpartner till artister som Ivry Gitlis ja 
Zoltan Kocis. Hon har även samarbetat med olika tonsättare och både uruppfört och spelat in deras musik på bl.a. Tampere Biennale och Musica Nova. Kaija Saariahos musik har hon spelat in med violinisterna Antti Tikkanen och Minna Pensola och med Lapplands kammarorkester bl.a. Outi Tarkiainens och Sunleif Rasmussens piano- och kammarmusik samt Hans Abrahamsens kultverk Schnee. 2015 medverkade hon i uruppförandet av Lotta Wennäkoskis kammaropera Wunderbar på Helsingfors festspel. 

Anna har tilldelats statens och Suomen Kulttuurirahastos konstnärsstipendier åren 2013 och 2016. Hon leder också Valoa Kamariin-föreningens verksamhet i Rovaniemi och fungerar som Nurmes Sommarakademis och Sommarkonserters alternerade konstnärliga ledare tillsammans med professor Tuija Hakkila.

www.annalaakso.com

Tuuli Lindeberg (sopran)

Sopranen Tuuli Lindeberg har befäst sin ställning som en av vårt lands främsta sångerskor inom barockmusik och musik av vår egen tid. Hon har i media gång efter annan fått beröm för sin rena och uttrycksfulla sångröst och sin mångsidiga musikalitet. Hon medverkar regelbundet med bl.a. Finländska barockorkestern, Helsingfors Barockorkester, gitarristen Petri Kumela, barockensemblen Baccano samt Jyväskylä sinfonia, Kymi Sinfonietta, Mellersta Österbottens Kammarorkester, Sinfonia Lahti och Kungsvägens musiker.

Tuuli har uppträtt på vårt lands flesta festivaler för klassisk musik och är som efterfrågad oratoriesångerska ofta med i orkesterverk för kör. Till Tuulis breda repertoar hör därtill bl.a. lied, en mångfald barockkammarmusik samt många uruppföranden av finska vokalverk. Hon har med åren gjort scenroller vid bl.a. Finlands Nationalopera, Ilmajoki Musikfestspel och Finländska Nationalteatern. Av hennes senaste roller må nämnas Kleopatra i J. A. Hassens kammaropera Marc’Antonio e Cleopatra, Schutzgeist i Gustav Wasa-operan av L. Kozeluch, Dido i Henry Purcells Dido och Aenea, Caroline i Riikka Talvities kammaropera The Judges Wife och vokalkvartettens sopran i Kaija Saariahos opera Only the Sounds Remains vid Finlands Nationalopera.

Utanför hemlandet har Tuuli samarbetat med barockharpisten Andrew Lawrence-King och The Harp Consort, som hon har konserterat med i Frankrike, Italien och Belgien. Tuula tilldelades andra pris i den nationella Kangasniemi-sångtävlingen 2009. Hon är utbildad vid Sibelius Akademin. Utöver detta undervisar Lindeberg sång med tonvikt vid Barockens stil och tolkning vid Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors.

Meta4

Antti Tikkanen (violin)
Minna Pensola (violin)
Atte Kilpeläinen (viola)
Tomas Djupsjöbacka (cello
)

Meta4 grundades år 2001 och är en av de mest framgångsrika finländska stråkkvartetterna. Kvartettens internationella framfart inleddes i och med segern i den internationella Dmitri Sjostakovitj-tävlingen i Moskva år 2004 där ensemblen dessutom belönades med ett specialpris för bästa Sjostakovitj-tolkning. År 2007 vann Meta4 Joseph Haydn-tävlingen i Wien och senare samma år uppmärksammade Undervisnings- och kulturministeriet gruppen med Finland-priset. Meta4 var BBC New Generation Artist åren 2008-2010 och prisbelönades år 2013 av Jenny och Antti Wihuris fond för sitt bidrag till den finländska kulturen. Kvartetten var konstnärliga ledare för festivalen Oulunsalo Soi åren 2007-2011 och har varit residenskvartett vid Kuhmo Kammarmusik sedan år 2008.

Meta4 konserterar flitigt runtom i världen och har de senaste åren gästat bl.a Wiener Konzerthaus, Wigmore Hall och King's Place i London, Auditorio Nacional i Madrid, Berliner Konzerthaus, Cité de la Musique i Paris samt Stockholms Konserthus och en omfattande turné till Australien.

Meta4 studerade vid den Europeiska Kammarmusikakademien (ECMA) där deras viktigaste lärare var Hatto Beyerle och Johannes Meissl. Kvartetten har givit ut tre skivor på det tyska skivbolaget Hänssler Classic. Den första, med stråkkvartetter op. 55 nr. 1-3 av Joseph Haydn, utkom år 2009 och belönades med Echo Klassik-priset år 2010; den andra, med Sjostakovitjs stråkkvartetter nr. 3, 4 och 7 utkom våren 2012 och rosades med Rundradions Årets skiva 2012-utmärkelse samt en Emma-statyett för bästa klassiska album. Den nyaste skiva på Hännsler Classic, Bartóks stråkkvartetter 1 & 5, gav ut i oktober 2014. Därtill har kvartetten spelat in en skiva innehållande kammarmusik av Kaija Saariaho (Ondine, 2013) samt en raritet som bara utkommer som LP; Sibelius’ stråkkvartett ”Voces Intimae” (Berliner Meisterschallplatten, 2013).

Kvartettens medlemmar förfogar över en Stradivarius-violin som ägs av Finska Kulturfonden, en Carlo Bergonzi-violin som ägs av Signe & Ane Gyllenbergs Stiftelse samt en cello byggd av Lorenzo Storioni i Cremona år 1780.

www.meta4.fi/

 

Jesper Nordin (elektronik)

Jesper Nordins musik har börjat göra ett avtryck på den internationella musikscenen på senare år med dess karaktäristiska klangvärld och dess starka känsloladdade innehåll. Med sin tydliga koppling till svensk folkmusik, rockmusik och improviserad musik har hans verk under senare år framförts och radiosänts regelbundet runt hela världen. Hans orkesterverk har framförts av orkestrar som Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Scottish Symphony Orchestra, Basel Symphony Orchestra, Göteborgs Symfoniker, St Paul Chamber, Sveriges Radios Symfoniorkester, Finlands Radios symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester med flera.

Vid sidan om Nordins orkestermusik spelas kammarmusiken regelbundet av några av världens främsta ensembler för nutida musik - ASKO ensemblen i Holland, Ensemble Itineraire och Ensemble Orchestra Contemporain i Frankrike, San Francisco Contemporary Music Players och många andra. Han har erhållit beställningar från ensembler och institutioner runt om i Europa, till exempel från IRCAM, Franska Kulturministeriet och Mairie de Paris.

Efter studier för Pär Lindgren, Bent Sørensen och William Brunson vid KMH studerade Jesper vid IRCAM i Paris för bland andra Philippe Leroux. Efter detta fick han en inbjudan som ”Visiting Scholar” till Stanford University där han studerade för Brian Ferneyhough och arbetade i studion CCRMA.

Hans musik har framförts vid stora internationella festivaler som Verbier Festival, ManiFeste, Wittener Tage für Neue Kammermusik, Biennale Musique en Scéne, Ultima, ISCM, Tokyo Summer Music Festival, Montréal New Music, Archipel samt erhållit flera utmärkelser, bland annat Sveriges främsta tonsättarpris - stora (2010) och lilla (2004) Christ Johnson prisen från Kunliga Musikaliska Akademien i Sverige och en rekommendation vid UNESCO’s Rostrum. Verket ”calm like a bomb” har blivit mångfaldigt prisbelönt i en rad olika kompositionstävlingar runt om i Europa och USA. Verket ”Pendants” blev 2010 nominerat till Nordiska Rådets Musikpris.

Hans körverk börjar också nå en internationell publik genom stycket ”Invisible Mantra” som beställdes till Radiokören och som sedan framförts av olika körer vid flera internationella festivaler i Europa och Asien.

Under 2004-06 var Jesper SR P2’s Composer in Residence och efter det gav SR Records ut porträtt-cd’n ”Residues” som inkluderar flera av hans mest betydande verk för orkester samt verk för kör, solo instrument och elektronik. Han har också haft stora framgångar med sina iOS appar Gestrument och ScaleGen som är baserade på hans egen kompositionsteknik. De används i en mängd olika genrer och sammanhang runt om i världen.

För mer information se www.jespernordin.com och www.gestrument.com

 

Anna Petrini (blockflöjt)

Anna Petrini är etablerad som musiker inom både nutida och tidig musik. Hon framträder internationellt som solist och kammarmusiker och bjuds regelbundet in till festivaler som Warsaw Autumn, Huddersfield Contemporary Music Festival, ISCM World New Music Days, Stockholm Early Music Festival, Båstads kammarmusikfestival och Journée GRAME. År 2015 bjöds Petrini in för att framträda i Berlin Filharmonins kammarmusiksal som en del i den prestigefyllda konsertserien Debüt im Deutsch- landradio Kultur.

Med målsättningen att berika repertoaren för blockflöjt ägnar Anna mycket tid åt projekt inom ny musik. Hon samarbetar med tonsättare och har beställt och uruppfört verk av bl.a. Pierre Jodlowski, Simon Steen Andersen, Kent Olofsson, Malin Bång, Leilei Tian, Oscar Bianchi, Per Mårtensson, Hanna Hartman, Dominik Karski, Jesper Nordin och Timothy McCormack. Utöver flera priser från Svenska Konstnärsnämnden och Musikaliska Akademien, vann hon tillsammans med ensemblen La Soave Melodia år 2004 pris i Van Wassenaer-tävlingen för tidig musik i Nederländerna och med ensemblen Trio Stravaganti vann hon år 2007 första pris i den svenska tävlingen Ung & Lovande. År 2018 mottog hon Svenska Tonsättarföreningens Interpretpris.

Anna har gett mästarkurser och workshopar vid Sibelius-Akademin, University of California, Davis och Royal Northern College of Music. Hon avlade sin Master’s-examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Med hjälp av stipendier från Musikaliska Akademien studerade hon vidare vid Amsterdams konservatorium.

Anna är medlem i tankesmedjan ”Unga tankar om musik”.

http://www.annapetrini.com/

Kati Raitinen (cello)

Kati Raitinen har etablerat sig som en av Sveriges mest framträdande musiker. Förutom sin tjänst som solocellist i Kungliga Hovkapellet driver hon tillsammans med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien ”Äntligen måndag” i Stockholms konserthus. Med denna trio blev hon tilldelad svensk Grammis 2005 och 2011 för inspelningar av Bachs Goldbergvariationer och Mozarts Divertimento K563. År 2018 vann hon ytterligare en Grammis för inspelningen av Amanda Maiers Pianotrio tillsammans med pianisten Bengt Forsberg och violinisten Cecilia Zilliacus.

Kati framträder även regelbundet på festivaler runt om i världen och har gjort otaliga inspelningar för radio och TV varav den senaste, De sju dödssynderna av Johan Ullén sändes på SVT 2013. Hon har spelat som solist med de flesta svenska orkestrarna.

Kati studerade i Helsingfors för professor Martti Rousi och i Stockholm för professor Frans Helmerson.

Janne Valkeajoki (ackordeon)

Janne är en av den unga generationens mest intressanta och lovande ackordeonister. Han har uppträtt på många platser både i Finland och runtom i Europa som solist och kammarmusiker. Janne har spelat på festivaler som Acht Brücken Cologne, Darmstädter Ferienkurse, International Organ Festival of Nuremberg och Musica Nova i Helsingfors. Han har varit solist med orkestrar som Villmanstrands stadsorkester, Sibeliusakademins symfoniorkester och Radions symfoniorkester. 2018 uruppförde Valkeajoki Magnus Lindbergs stycke ”Accordion Jubilees” i Musikhuset i Helsingfors.

http://jannevalkeajoki.com/

Cecilia Zilliacus (konstnärlig ledare, violin)

”Cecilia is extremely musical and living proof that it's always possible to pursue unusual ideas.” (The Strad, 2018)

Genom åren har publiken omfamnat Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.

Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar. ”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.

Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland samt för Musikfestspelen Korsholm i Finland. Hon är dessutom en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade svenska stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen.

Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer. På så sätt har hon spelat en stor roll för tillströmningen av nordiska och europeiska kompositörer och artister till Stockholm och Finland. Cecilia Zilliacus är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.