Medverkande

Emilia Amper

Cuarteto Quiroga

Estonian Sinfonietta Soloists

Anna Laakso

Henninge Landaas

Tuuli Lindeberg (sopran)

Den finska sopranen Tuuli Lindeberg är en mångsidig sångare och musiker. Hon har en aktiv nationell karriär som frilansande sångare och pedagog. Med sin kristallklara röst och sitt särpräglade musikerskap är hon en av de främsta tolkarna av barock- och samtida vokalmusik i sitt hemland. Hon samarbetar regelbundet med de bästa barockensemblerna och kammarmusikorkestrarna i Finland och syns också utomlands som solist i oratorier och andra körverk. Hennes engagemang på senare tid inkluderar bland mycket annat Händels motet ”Silete venti” med Österbottniska kammarorkestern under ledning av Reinhard Goebel, sopransolistroller i Bachs h-mollmässa och Johannespassionen.

Utanför hemlandet har Lindeberg samarbetat med barockharpisten Andrew Lawrence-King och The Harp Consort, som hon har konserterat med i Frankrike, Italien och Belgien. Tuula Lindeberg tilldelades andra pris i den nationella Kangasniemi-sångtävlingen 2009. Hon är utbildad vid Sibelius Akademin. Utöver detta undervisar Lindeberg sång med tonvikt vid Barockens stil och tolkning vid Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors.

Jesper Nordin

Anna Petrini

Kati Raitinen, cello

Kati Raitinen har etablerat sig som en av Sveriges mest framträdande musiker. Förutom sin tjänst som solocellist i Kungliga Hovkapellet driver hon tillsammans med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien ”Äntligen måndag” i Stockholms konserthus. Raitinen framträder regelbundet på festivaler runt om i världen och har gjort otaliga inspelningar för radio och TV, varav den senaste, De sju dödssynderna av Johan Ullén, sändes på SVT 2013.

Hon har spelat som solist med de flesta svenska orkestrarna. Raitinen studerade i Helsingfors för professor Martti Rousi och i Stockholm för professor Frans Helmerson.

Janne Rättyä

Stockholm Singers

Stockholm Singers är en blandad kör och består av ett 20-tal erfarna sångare, av vilka många har sjungit tillsammans i ett stort antal år. Detta präglar ensemblen, såväl musikaliskt som socialt. Kören har vunnit förstapriser vid flera internationella körtävlingar och medverkat som instruktionskör vid ett antal mästarkurser för kördirigenter. Förutom konserter inom och utom landets gränser är Stockholm Singers är medarrangör vid den årliga Adventskonserten i Blå hallen, Stockholms Stadshus. Körens grundare och dirigent är Bo Aurehl, som bland annat har varit konserthuschef i Helsingborg, svensk chef för Deutsche Grammophon, kormästare i Malmö och musiklärare i Adolf Fredriks Musikklasser. Idag är han verksam som kördirigent, pedagog, programvärd och konsertproducent.

Cecilia Zilliacus (konstnärlig ledare, violin)

”Cecilia is extremely musical and living proof that it's always possible to pursue unusual ideas.” (The Strad, 2018)
Genom åren har publiken omfamnat ­Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammar­musik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.

Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar. ”Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.” Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.

Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland samt för Musikfestspelen Korsholm i Finland. Hon är dessutom en drivande kraft i den flerfaldigt prisbelönade svenska stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen.

Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer. På så sätt har hon spelat en stor roll för tillströmningen av nordiska och europeiska kompositörer och artister till Stockholm och Finland. Cecilia Zilliacus är utbildad i Stockholm och i Köln. Hon är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden.