Artister

Bengt Forsberg (piano)

Bengt Forsberg är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog organistexamen 1975 och solistdiplom i piano 1978. Forsbergs repertoar är osedvanligt bred och han drar inte sällan fram bortglömda verk i rampljuset – ovanliga verk av kända tonsättare såväl som oförtjänt åsidosatta verk av mindre kända eller udda tonsättare. 1999 framförde han bl.a. Nikolai Medtners 2:a pianokonsert med Stockholms Kungliga Filharmoniker. Hans repertoar innehåller verk av Erich Wolfgang Korngold, Charles Alkan, Emmanuel Chabrier och Kaikhosru Sorabji och bland hans inspelningar finns kompositioner av Godard, Boëllmann, Koechlin, Pierné och Alfvén.

Forsberg är kanske en av de mest uppskattade och efterfrågade ackompanjatörerna. Bland de artister han regelbundet samarbetar med kan nämnas cellisten Mats Lidström och violinisten Nils-Erik Sparf. Tillsammans med mezzosopranen Anne Sofie von Otter konserterar han regelbundet runt om i världen och flera av deras inspelningar har belönats med prestigefyllda pris. Forsberg är även konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i Stockholm.

Cecilia Zilliacus (konstnärlig ledare, violin)

Cecilia Zilliacus är en av Sveriges mest framstående violinister. Hon arbetar med hela Norden och Europa som arbetsfält. Hennes mångsidiga repertoar av soloverk och kammarmusik har gjort att hon genom åren har samarbetat med en rad tonsättare och orkestrar. Genom hennes intresse för nyskriven och samtida musik har många tonsättare skrivit musik direkt för henne.

Under de senaste åren har Zilliacus uppfört musik av bl.a. Andes Nilsson, Fredrik Hedelin och Mika Pela med Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkester, Norrbotten NEO och andra. Karriären tog fart rejält 1997 när hon vann både Kungliga Musikaliska Akademiens solistpris och Nordiska Solistbiennalen i Trondheim. Hon var också Artist in Residence på Sveriges Radio 1997/98. Säsongen 2001/2002 var hon Sveriges representant i det internationella Rising Star-projektet, ett samarbete mellan ett antal av de stora ledande konserthusen.

Som solist har Zilliacus framträtt med de flesta symfoniorkestrar i Sverige, och ett stort antal i Norden och Europa. Hon framträder dessutom regelbundet med musiker som är aktiva på den internationella scenen, bland många andra med Bengt Forsberg, Paavali Jumppanen och Oliver Triendl. Hon är en drivande kraft i den prisbelönta trion ZilliacusPerssonRaitinen. Utöver ett flitigt konserterande har Zilliacus spelat in ett antal album, varav flera fått en Grammis. Sedan sommaren 2015 är Cecilia Zilliacus konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland.

Christina Tobeck

Christina Tobeck (musikolog)

Christina Tobeck är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och blev Musikdirektör 1975. Hon har forskarutbildning i musikvetenskap vid Uppsala Universitet och Göteborgs Universitet, och avlade doktorsexamen 2002 på en avhandling om tonsättaren Karl-Birger Blomdahl. Åren 1979–2018 arbetade hon på Sveriges Radio, och har bl.a. varit ansvarig producent och programledare för det musikvetenskapliga magasinet Tontanken, gjort programserier om familjen Wittgenstein och musiken, Wien kring sekelskiftet 1900, Erik Lindegren och musiken, samt om diverse tonsättare från 1800- och 1900-talet.

Utöver detta är hon upphovskvinna till flera programserier om kvinnliga tonsättare från förra sekelskiftet, ”Tonsättarinnor i ett manligt musikliv”, om bl.a. Helena Munktell, Valborg Aulin, Alice Tegnér och Laura Netzel, samt även till en längre serie med rubriken ”Franz Berwalds liv och musik ur radioperspektiv” vid sidan om några program om Karl-Birger Blomdahl och prins Eugen och musiken. Efter ett initiativ av henne framfördes Helena Munktells opera ”I Firenze” konsertant i Berwaldhallen försommaren 2017 tillsammans med hennes symfoniska dikt ”Bränningar”.

Christina Tobeck ingår i ett flertal nämnder och arbetsgrupper och är ofta anlitad som föreläsare och skribent. Hon är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2006 och av Vadstena-Akademiens styrelse. Under 10 år har hon varit sekreterare i Svenska Samfundet för Musikforskning.

Erik Larsson

Erik Larsson (klarinett)

Erik Larsson har studerat klarinett vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Sölve Kingstedt, och senare för professor Yehuda Gilad på Musikhögskolan i Piteå. 1988 blev han uttagen som soloklarinettist i Orchesterakademie des Schleswig-Holstein Musik Festival under ledning av Sergiu Celibidache och under åren 1990-93 var han soloklarinettist i Gustav Mahler Jugendorchester, under ledning av Claudio Abbado. Med denna orkester turnerade han i större delen av Europa.

Han har varit anställd som soloklarinettist vid Den Norske Opera i Oslo i sex år. Sedan hösten 2002 är Erik Larsson anställd som soloklarinettist i Gävle Symfoniorkester, och kombinerar detta med kammarmusikverksamhet i Sverige och övriga Europa. Han är medlem i kammarmusikensemblen Ensemble Incendo Berlin.

Fredrik Ljungkvist (saxofon, klarinett)

Fredrik Ljungkvist är en av Sveriges mest innovativa och internationellt respekterade musiker i den unga svenska jazzvåg som på några år gjort Sverige till en av Europas dominerande jazznationer. Med sitt lyhörda saxofon- och klarinettspel visar han likt Coltrane, Coleman och Ayler upp ett gigantiskt spann från det innerligaste och mest lågmälda till den mest sylvassa intensitet. Ljungkvist har medverkat på fler än 60 album.

Han har som musiker fått den prestigefulla jazzkatten vid tre tillfällen och som gruppmedlem både vunnit och nominerats ett antal gånger. Han var den första jazzmusiker att nomineras till DN:s kulturpris 2010. Hans mer regelbundna grupper är norsk/svenska Atomic, Yun Kan 5 och Yun Kan 10, där hans egen musik är i fokus. Ljungkvist har under mer än 20 år turnerat på klubbar, konserthallar och festivaler över hela världen med grupper och musiker som Per Henrik Wallin, Axel Dörner, Ken Vandermark Territory Band, Bobo Stenson, Marylin Crispell, Mats Gustafsson, LSB, Atomic/Schooldays, Anders Jormin, Sten Sandell m.fl. 

Heather Ware (dans)

Heather Ware föddes 1980 i Kanada. Hon tränade vid Royal Winnipeg Ballet School och Toronto Dance Theatre innan hon fullbordade sina studier i dans vid Rotterdams Dansakademi i Holland. Mellan åren 2003 och 2017 har Heather haft en central roll som dansare i LeineRoebana Dance Company i Amsterdam, och har blivit en respekterad och uppskattad medlem i det holländska danslivet. År 2010 belönades hon med De Zwaan för årets mest imponerande dans-performance för sin roll i LeineRoebanas ”172 Suggesties aan een lichaam”.

På senare år har Heather utvecklat sina egna dansprojekt. Hennes första verk, ”Bach – A play in motion” (2013), gjordes i samarbete med den svenska cellisten Jakob Koranyi, som hon turnerade med i Italien, Sverige och Nederländerna 2014. Denna duett mellan cellist och dansare har gjort grunden för verket ”Reapproaching Bach” (2017). Hennes arbete med Bach fortsatte i trioform med baritonen Mattijs van de Woerd och cellisten Jan Bastiaan Neven in ”Bach – Net zo maar Anders” (2016). Detta vid sidan om en rad olika projekt och uppdrag som dansare och lärare. Heather Ware är för tillfället uppe i förberedelserna för en ny produktion, “A Fine Kind of Madness”, som har premiär i januari 2019.

Jakob Koranyi (cello)

Den svenska cellisten Jakob Koranyi har etablerat sig på den klassiska musikscenen som en av Europas mest intressanta unga solister. Erkänd för sin virtuositet och passion för innovativa musikaliska program, har han turnerat som solist och recitatör över hela världen. Höjdpunkter från den senaste säsongen inkluderar uppföranden med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Hong Kong Philharmonic Orchestra och New Zeeland Symphony Orchestra, med dirigenter som Sakari Oramo, Jean-Pascal Tortillier, Jamie Martin och Christian Lindberg.

Som hängiven kammarmusiker arbetar han med många framstående musiker och har framträtt på kammarmusikkonserter med världsstjärnor som Vilde Frang, Kim Kashkashian, Leonidas Kavakos, Misha Maisky och Martin Fröst. Han arbetar också med konstnärer från andra områden, så som dansaren Heather Ware. Koranyi uppträder regelbundet med The Chamber Music Society of Lincoln Center, och spelar på en Iosephi Gratiani cello, byggd 1756 i Genua.

Janne Thomsen (flöjt)

Den danska flöjtisten Janne Thomsen har etablerat ett världsomspännande rykte som solist. Hon började studera redan som fyraåring och har varit Danmarks ”Årets unga musiker”. Efter examen vid Royal Academy of Music i London och Paris Conservatoire, har hon fortsatt att vinna priser vid stora internationella tävlingar, t.ex. i Prag, Paris, Bayreuth, Rom och Boston.

Janne Thomsen framträder som solist med många stora orkestrar, så som English Chamber Orchestra, Czech Philharmonic, Kremerata Baltica, Salzburg Camerata och Vienna Chamber Orchestra. Hon har uppträtt med många namnkunniga solister, t.ex. Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Pierre Laurent Aimard, Yuri Bashmet, Joshua Bell, och Mischa Maisky. Hon har också samarbetat med ledande tonsättare av vår tid: Sofia Gubaidulina, Wolfgang Rihm, Hans Werner Henze, Giya Kancheli, Peteris Vasks och Michael Berkeley. Åren 2004-07 undervisade hon på Mozarteum i Salzburg och 2008-10 på Hochschule für Musik i Luzern. Hon är grundare och konstnärlig ledare till Holstebro International Music Festival

Josef Kallerdahl (kontrabas)

Josef Kallerdahl är kontrabasist, komponist, improvisatör. Född 1979 i Göteborg och nu bosatt i Stockholm. Med starkt personlig ton och omisskännligt uttryck har Kallerdahl, med sina egna projekt och som medlem i fasta grupper som t.ex. MUSICMUSICMUSIC, New Tide Orquesta, Nils Berg Cinemascope och Lina Nyberg Band gästat festivaler, klubbar och konserthus i alla världsdelar.

Han är en av Sveriges flitigast arbetande jazzmusiker och förutom sitt musikerskap har han i egenskap av medgrundare till skivbolaget och musikerkollektivet HOOB varit en av de drivande krafterna både i svenskt jazzliv och som initiativtagare till flera internationella utbyten mellan musiker i Sverige och t.ex. Georgien, Kuba, Brasilien, Japan och Taiwan. 

Julia-Maria Kretz (violin)

Julia-Maria Kretz är född i Berlin. Hon var en av professor Marianne Boettchers elever och studerade för professor Thomas Brandis i Berlin och Josef Suk i Prag. Med Julius Stern Pianotrio har hon vunnit ett antal priser vid tävlingar, såväl vid internationella kammarmusiktävlingen Premio Vittorio Gui i Florens som vid Felix Mendelssohn-Bartholdy-tävlingen i Berlin, samt vid den internationella kammarmusiktävlingen Trio di Trieste i Trieste. Hon är medlem i kammarmusikensemblen Spectrum Concerts Berlin, som har sin egen konsertserie i Berliner Filharmonins Kammermusiksaal. Hon har också framfört musik i både Carnegie Hall i New York och i Concertgebouw i Amsterdam.

Julia-Maria Kretz har regelbundet spelat kammarmusikkonserter med bl.a. Janine Jensen, Julian Rachlin, Isabelle Faust, Torleif Thedéen, Cecilia Zilliacus, Micha Maisky och Roland Pöntinen. Hon har framträtt på många festivaler, så som Salzburger Festspiel och Schleswig-Holstein Musik Festival, och spelat in kammarmusik på BIS, NAXOS och Harmonia Mundi.

År 2006 blev Julia-Maria Kretz medlem i Lucerns festivalorkester, ledd av Claudio Abbado, och sedan 2008 är hon en medlem i Mahler Chamber Orchestra. Sedan 2015 innehar hon positionen som assisterande förstakonsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Kretz undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Jun Bouterey-Ishido (piano)

Född i Christchurch, Nya Zeeland, började Jun Bouterey-Ishido spela piano vid fem års ålder. 2008 avlade han kandidatexamen vid Canterbury University, och fortsatte vid Liszt-Akademin i Budapest och i Stuttgart, med magisterexamen 2011. Han studerade under dessa år för Péter Nagy och Kirill Gerstein. Studierna har fortsatt också på senare år, för Rita Wagner och Edith Fischer. Efter sin första utländska pianorecital i Australien 2002, har Jun varit inbjuden att ge solorecitaler vid en uppsjö festivaler i Europa, inklusive Cypern, Schweiz, Ungern, Tyskland, såväl som i Chile och i Japan. Han har deltagit i mästarkurser av bemärkta pianister som Michael Houstoun, Peter Frankl, Alfred Brendel, Thomas Ades, Edith Fischer och Jorge Pepi-Alos.

Vid sidan om sin verksamhet som solopianist, har Jun ett stort intresse för kammarmusik. Han har bl.a. grundat Calvino Trio, som 2014 vann första pris vid Jeunesses Musicales Suisse (Neuchatel, Schweiz) och 2015 första pris vid den schweiziska kammarmusiktävlingen Orpheus. Utöver detta har Jun fått ett flera andra priser, bl.a. andra pris i Maj Lind tävlingen i Finland 2017, och första pris i den internationella Kerikeri-pianotävlingen.

Kreeta-Maria Kentala (violin)

Violinisten Kreeta-Maria Kentala är en pionjär i den finska rörelsen för tidig musik. Hemma i Finland är hon solist, ledare och pedagog inom barock, klassisk och romantisk musik, såväl som inom folkmusik. Hon ger regelbundet konserter som solist, som medlem i olika kammarmusikprojekt, och som konsertmästare och orkesterledare.

Kreeta-Maria studerade violin för bemärkta lärare som Mauno Järvelä, Juha Kangas och Kaija Saarikettu innan hon påbörjade sina studier vid Sibelius Akademin och senare vid Edsbergs musikinstitut i Sverige, i Jennifer och Endre Wolfs klass. Vid en mästarkurs i Edsberg introducerades hon för Reinhard Goebel, med vilken hon sedan skulle studera barockmusik i Köln.

Hon har arbetat som orkerstermusiker för Finska Radions Symfoniorkester och som barockmusiker i Musica Antiqua Köln. Hon undervisar också, speciellt inom barockens, och den klassiska och romantiska erans stilar. Kreeta-Maria Kentala är en ledande gestalt i ett flertal turnerande ensembler, bl.a. är hon medlem i Rantatie-kvartetten och Jouheva-ensemblen. Flera av hennes inspelningar som kammarmusiker och solist har mottagits mycket väl i Finland och utomlands. Hon har fått tre Emma-priser, ett Janne-pris och två priser för årets album av finska YLE.

Kristina Winiarski (cello)

Kristina Winiarski är född i Stockholm och började spela cello tidigt med för Maria Zhuravleva. Senare skulle hon studera för Ulrika Edström och Ola Karlsson, innan hon påbörjade sina studier vid Musikakademin i Zagreb för den högt respekterade pedagogen Valter Despalj. Hon är också utexaminerad från Edsbergs Musikinstitut/Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerade för Torleif Thedéen och Mats Zetterqvist.

Solodebuten gjorde hon vid 8 års ålder med Cantus Firmus Chamber Orchestra i Moskva. Hon har sedan dess framträtt med många orkestrar internationellt, inklusive St. Petersburgs Stadsorkester, Stuttgart Chamber Orchestra, National Philharmonic of Maryland och The National Symphony Orchestra i Washington D.C.

Winiarski ägnar sig för närvarande åt solistdiplomstudier i Malmö för Torleif Thedéen, och kommer att ge sin debutkonsert med Malmö Symfoniorkester i april 2019. Hon har även framträtt som kammarmusiker vid festivaler i Europa. På senare tid har hon framträtt på Musethica Festival Israel, Podium Festival Croatia, Festival Next Generation i Schweiz och kammarmusikfestivalen i Allhelgonakyrkan, Stockholm.

Lina Nyberg (röst)

Jazz- och improvisationssångerskan Lina Nyberg har sedan 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. Karriären inleddes med samarbetet med Esbjörn Svensson och duoskivan ”Close” (Prophone records). Sedan dess har Lina gjort 16 CD-inspelningar i eget namn med gräddan av svenska jazzstjärnor. Lina har även de senaste åren kommit att bli en flitig debattör om musikernas och musikens position i Sverige.

Hennes 20‐årsjubileum som artist firades med skivan ”The Show” (2008) och en iscensatt konsert på Teater Lederman i Stockholm. I mars 2011 tilldelades hon Sveriges Radios pris Jazzkatten som ”Årets Musiker” och i augusti 2011 släppte hon tillsammans med sitt band och gäster ett nytt album, ”PALAVER” (Moserobie records). Musiken är en blandning av influenser från brasiliansk Tropicalia, europeisk friform, impressionistisk konstmusik, American Songbook och den klassiska jazzen. De säregna och poetiska texterna har ofta en komisk twist likväl som en dramatisk nerv. 2014 kom ”The Sirenades” till vilken hon komponerade musik beställd av och för Norrbotten Big Band och hennes egen kvintett. CD:n fick fantastiska recensioner och utnämndes av de ledande svenska dagstidningarna till en av årets främsta jazzutgivningar.

Hon belönades 2014 med det ärofulla Lars Gullin stipendiet och även med Bert Levins stipendium. Lina nominerades som årets kompositör av Sveriges Radios Jazzkatten-jury. I april 2016 sände SVT en dokumentär och livekonsert inspelad på jazzclub Fasching och hennes 25-årsjubileum där i december 2015. I november 2016 emottog hon Kungliga Musikaliska Akademiens stora jazzpris.

Tuuli Lindeberg (sopran)

Den finska sopranen Tuuli Lindeberg är en mångsidig sångare och musiker. Hon har en aktiv nationell karriär som frilansande sångare och pedagog. Med sin kristallklara röst och sitt särpräglade musikerskap är hon en av de främsta tolkarna av barock- och samtida vokalmusik i sitt hemland. Hon samarbetar regelbundet med de bästa barockensemblerna och kammarmusikorkestrarna i Finland och syns också utomlands som solist i oratorier och andra körverk. Hennes engagemang på senare tid inkluderar bland mycket annat Händels motet ”Silete venti” med Österbottniska kammarorkestern under ledning av Reinhard Goebel, sopransolistroller i Bachs h-mollmässa och Johannespassionen.

Utanför hemlandet har Lindeberg samarbetat med barockharpisten Andrew Lawrence-King och The Harp Consort, som hon har konserterat med i Frankrike, Italien och Belgien. Tuula Lindeberg tilldelades andra pris i den nationella Kangasniemi-sångtävlingen 2009. Hon är utbildad vid Sibelius Akademin. Utöver detta undervisar Lindeberg sång med tonvikt vid Barockens stil och tolkning vid Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors.

Ylva Larsdotter

Ylva Larsdotter (violin)

Ylva Larsdotter är en av Sveriges unga kammarmusiktalanger som har uppmärksammats såväl i hemlandet som i utlandet. Ylva har gästat europeiska festivaler såsom Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Fête Musicale de la Forêt och Copenhagen Late Summerfestival. Hon har även framträtt vid ett flertal svenska festivaler och är medlem av Svenska Kammarsolister.

Med motiveringen ”En modig och modern konstnär som med sitt passionerade uttryck tar med sig publiken på en spännande kammarmusikalisk resa” vann Ylva andrapris i Ljunggrenska tävlingen 2015. Under både 2016 och 2017 placerade hon sig först i de nationella provspelningarna till Kungliga Musikaliska Akademiens stipendier och hon har även tilldelats Sandvikens Kultur- och Fritidsnämnds pris 2013. Ylva Larsdotter har studerat för Sten-Johan Sunding, Ulf Wallin vid Edsberg/Kungliga Musikhögskolan och Helge Slaatto vid musikkonservatoriet i Münster.

Redan vid 7 års ålder hade hon sitt första solistframträdande med Sandvikens Symfoniorkester och har sedan dess varit solist med ett flertal svenska orkestrar, bland andra Dalasinfoniettan, Sandvikens Symfoniorkester och Uddevalla Kammarorkester. Hon har framträtt med bland andra Philippe Graffin, Pekka Kuusisto, The Danish String Quartet, ZilliacusPerssonRaitinen och Bengt Forsberg. Ylva arbetar även sedan 2018 som 2:a konsertmästare i Västerås Sinfonietta.

Ylvali Zilliacus (viola)

Ylvali Zilliacus är en grundande medlem i Lendvai String Trio. Sedan deras debut i Wigmore Hall i London 2006, har de gjort ett flertal kritikerrosade inspelningar och vunnit ett stort antal priser, inklusive Dutch Kersjes Prize (2011). Trion framträder regelbundet vid internationella kammarmusikfestivaler och i många andra sammanhang, som t.ex. vid Bridgewater Hall and King’s Place, Storbritannien, och Concertgebouw, Amsterdam.

Sedan 2017 är Ylvali medlem i Mahler Chamber Orchestra. Tidigare spelade hon förstaviola i den instrumenttidstrogna ensemblen English Concert, Storbritannien, sedan förstaviola i Musica Vitae Chamber Orchestra, Sverige. Nu är hon Stockholmsbaserad och gästar som musiker ofta Kungliga Operan i Stockholm. Inflytelserika lärare för Ylvali har varit Simon Rowland-Jones, Tabea Zimmermann och David Takeno. Hon spelar på en viola av Lorrenzo Storioni från 1776.