Verksamhetsplan 2018

Kulturföreningen Katrinas syfte är att utveckla intresset för musik på en professionell och hög kvalitativ nivå samt främja kulturverksamhet. Under år 2018 förverkligas detta på följande sätt:

  • Violinisten Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik som hålls 5-10 augusti och som har temat ”Bach & brudarna”.
  • Mästarkurser hålls i samband med Katrina kammarmusik.
  • ”Alla mina fiender” en musikalisk komedi med Therese Karlsson den 20-22 september.
  • Digitala-livesändningarna från Metropolitan visas av föreningen i Filmhuset Bio Savoy från oktober till maj månad. Sammanlagt sex operor.

 

KATRINA KAMMARMUSIK 2018

Tema för Katrina kammarmusik 2018 är ”Bach & brudarna”. Pianisten Bengt Forsberg, flöjtisten Janne Thomsen liksom violasten Ylvali Zilliacus återkommer till festivalen. Tillsammans med violinisterna Ylva Larsdotter och Julia-Maria Kretz, cellisten Kristina Winiarski, klarinettisten Erik Larsson och sopranen Tuuli Lindeberg bjuder de oss på härliga musikaliska resor i ”brudarnas” och Bachs landskap.

Pianisten Alie Lindberg och hennes repertoar uppmärksammans av den nyzeeländska pianisten Jun Bouterey- Ishidos som vann andra pris i Maj Lindtävlingen 2017. Bouterey-Ishidos har anknytning till Åland genom sin mormors morfar som genom en förlisning hamnade på Nya Zeeland 1887.

Jazzsångerskan Lina Nyberg sjunger egna och andras kompositioner tillsammans med basisten Josef Kallerdahl och klarinettisten Fredrik Ljungkvist. Barockviolinisten Kreeta-Maria Kentala spelar ur sin ”Side by side”- skiva och tar oss på ytterligare en Bach-resa. En resa som visar oss hur nära folkmusiken vi är i Bachs musik – en musik med gudomlig mänsklighet.

Under festivalen får vi också uppleva den internationellt verksamme cellisten Jakob Koranyi tillsammans med den kanadensiska dansaren Heather Ware i föreställningen ”Reapproaching Bach”.

I samband med Katrina kammarmusik hålls mästarkurser i samarbete med Ålands musikinstitut.

 

ALLA MINA FIENDER

Under året planeras en musikalisk komedi av sopranen Therese Karlsson och regissören Ida Kronholm. Komedin har titeln ”Alla mina fiender” och ensemblen består av Therese Karlsson, sång, Patrik Komorowski, piano, Anders Nyberg, violin och Amanda Blomqvist, slagverk. Premiären är den 20.9. Föreställningar ges också den 22 och 23.9. i Alandicas foajé. Föreställningen planeras även turnera i Svenskfinland.

 

ÖVRIG KONSERTVERKSAMHET

Under året kan enstaka konserter produceras om ekonomiska förutsättningar föreligger.

 

OPERA – LIVEFÖRESTÄLLNINGAR I BIO SAVOY

Kulturföreningen Katrina samarbetar med Folkets Hus och Parker (FHP) i Sverige. FHP distribuerar direktsända operaföreställningar från Metropolitan i New York till ett hundratal platser i Sverige.

Det goda samarbetet med Bio Savoy fortsätter och ca sex föreställningar inplaneras.

 

MEDLEMMAR OCH PUBLIK

Den viktigaste målgruppen för Kulturföreningen Katrinas evenemang är de egna medlemmarna, ca 450 personer. Information om föreningens verksamhet sker via traditionella medier, sociala medier och på hemsidan www.katrina.ax. Information om kommande kulturhändelser i föreningens regi skickas till medlemmarna i form av medlemsbrevet "Katrinanytt" tre till fem brev per år.

I sin verksamhet prioriterar Kulturföreningen Katrina barn och ungdomar genom att erbjuda rabatter för studerande under 26 år samt specialrabatt för musikinstitutets och andra musikstuderande på Åland.

Varje sommar anställer föreningen en högskolepraktikant och andra ungdomar som medverkar vid genomförandet av Katrina kammarmusik. Också nordjobbare engageras som frivilligarbetare.

Kulturföreningen Katrina håller biljettpriserna på en låg nivå så att människor inte hindras från att gå på konserter och andra evenemang av ekonomiska skäl. Av samma orsak hålls medlemsavgiften låg (10 euro). Föreningen har också beslutat att ledsagare till personer med funktionsnedsättningar deltar avgiftsfritt.

 

Frivilligt arbete är vårt sociala och kulturella kapital

Mellan trettio och femtio personer deltar årligen som frivilliga i Kulturföreningens olika verksamheter och i styrelsearbetet. Den sammanlagda arbetsinsatsen som de frivilliga utför uppgår till totalt ca 1000 timmar.

Frivilligarbetet är avgörande för föreningens verksamhet och utveckling.

 

Varumärket

Kulturföreningen Katrina har genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete skapat ett starkt varumärke inom klassisk musik och opera. Föreningen har en jämställdhetsplan och en drogpolicy.

 

Ekonomi

Kulturföreningen Katrina ansöker och beviljas årligen medel från ett flertal fonder utanför Åland. Nordiska, finlandssvenska och svenska fondmedel har sökts och i viss utsträckning beviljats.

Lokal finansiering får föreningen från Ålands landskapsregering, Mariehamns stad och en del privata sponsorer samt företag. År 2018 ansöks medel också från Stiftelsen Ålands vänner och Ålands kulturstiftelse samt från flera företag.

Generellt kan man säga att Kulturföreningen Katrinas huvudsakliga finansiering sker med egna medel, lokal finansiering och bidrag utifrån. För den åländska samhällsekonomin är det således en god avkastning på det kapital som satsas i Kulturföreningen Katrina. En större fast grundfinansiering skulle ge förutsättningar att mera systematiskt arbeta med finansiering från fonder och sponsorer utanför Åland.