Preliminär verksamhetsplan 2019

Kulturföreningen Katrinas syfte är att utveckla intresset för musik på en professionell och hög kvalitativ nivå samt främja kulturverksamhet. Under år 2019 förverkligas detta på följande sätt:

  • År 2019 firar Kulturföreningen Katrina sitt 20:nde verksamhetsår. Ett särskilt jubilemsprogram planeras för året.
  • Violinisten Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik som hålls den 6-10 augusti 2019.
  • Digitala-livesändningarna från Metropolitan visas av föreningen i Filmhuset Bio Savoy. Också andra produktioner kan komma i fråga.

 

KATRINA KAMMARMUSIK 2019

Sommaren 2019 är det dags för den tjugonde Katrinafestivalen och det ska naturligtvis firas. Schlager är inte det ord man kanske främst förknippar med kammarmusik, men årets festival vill visa på ”schlagers” genom alla tider - från madrigaler och operaslagdängor till dagens Eurovision.

En av Sveriges verkliga ”Grande Dame” i genren är en person med Ålandsanknytning - Lill Lindfors. Tillsammans med gitarristen Mats Bergström kommer hon att framföra sina och andras hitlåtar. ”Hitlåtar” från tidigare Katrinafestivaler framförda av några av fixstjärnorna från de 20 åren blir en stor del av festivalveckan.

  • Temperakvartetten, med tidigare konstnärliga ledaren Tiila Kangas, kommer för ett kärt återbesök.
  • Svante Henryson (cello) och Magnus Lindgren (saxofon, flöjt, klarinett) spelar sin egen och andras musik.
  •  Ålandsbördiga sopranen Sofie Asplund är ytterligare en "primadonna" som medverkar.
  • Stockholm Chamber Brass (som nyligen firat 30 år som ensemble!) blåser liv i såväl standardrepertoar för brasskvintett som i arrangemang av pärlor för annan originalbesättning.
  • Pianisten och tonsättaren Johan Ullén förgyller med sitt fenomenala pianospel och har lovat att komponera en schlager, speciellt för Katrina!

I samband med Katrina kammarmusik hålls även mästarkurser i solospel och kammarmusik, i samarbete med Ålands musikinstitut.

 

JUBILEUMSPROGRAM

Under året arrangeras konserter och övrigt program för att uppmärksamma föreningens tjogonde verksamhetsår. ”Alla mina fiender” kommer att vara en del av jubileumsprogrammet och premiären är planerad till den 8 mars 2019. I planeringen för jubileumsåret finns också ett akademiskt tillfälle om musik, en historik, en särskild logo, en musikresa i föreningens regi till Riga och ett önskemål om att Gävle symfoniorkester vid ett av sina gästspel skulle framföra utdrag ur Musikteatern Katrina.

 

OPERA – LIVEFÖRESTÄLLNINGAR I BIO SAVOY

Kulturföreningen Katrina samarbetar med Folkets Hus och Parker (FHP) i Sverige. FHP distribuerar direktsända operaföreställningar från Metropolitan i New York till ett hundratal platser i Sverige. Det goda samarbetet med Bio Savoy fortsätter och sex föreställningar per säsong visas. Utbudet av digitala sändningar har kraftigt utökats och föreningen är öppen för att sända intressanta produktioner.

 

Medlemmar och publik  

Den viktigaste målgruppen för Kulturföreningen Katrinas evenemang är de egna medlemmarna ca 500 personer. Information om föreningens verksamhet sker via traditionella medier, sociala medier och på hemsidan www.katrina.ax. Information om kommande kulturhändelser i föreningens regi skickas till medlemmarna i form av medlemsbrevet "Katrinanytt", fyra till fem brev per år.

I sin verksamhet prioriterar Kulturföreningen Katrina barn och ungdomar genom att erbjuda rabatter för studerande under 26 år samt specialrabatt för musikinstitutets och andra musikstuderande på Åland.

Varje sommar anställer föreningen en eller flera högskolepraktikanter och andra ungdomar som genomför Katrina kammarmusik. 

Kulturföreningen Katrina håller biljettpriserna på en sådan nivå att människor inte hindras från att gå på konserter och andra evenemang av ekonomiska skäl. Av samma orsak hålls medlemsavgiften låg (10 euro).  Föreningen har också beslutat att ledsagare till personer med funktionsnedsättningar deltar avgiftsfritt.

 

Frivilligt arbete är vårt sociala och kulturella kapital

Mellan trettio och fyrtio personer deltar årligen som frivilliga i Kulturföreningens olika verksamheter och i styrelsearbetet. Den sammanlagda arbetsinsatsen som de frivilliga utför uppgår till totalt ca 3000 timmar.  Frivilligarbetet är av avgörande betydelse för föreningens verksamhet och utveckling.

 

Varumärket

Kulturföreningen Katrina har genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete skapat ett starkt varumärke inom klassisk musik och opera i vår närregion. Föreningen har en jämställdhetsplan och en drogpolicy.

 

Ekonomi

Kulturföreningen Katrina ansöker och beviljas årligen medel från ett flertal fonder utanför Åland. Nordiska, finlandssvenska, finska och svenska fondmedel har sökts och till stor utsträckning beviljats. Lokal finansiering får föreningen från Ålands landskapsregering, Mariehamns stad samt privata sponsorer samt företag. År 2019 hoppas vi att Stiftelsen Ålands vänner och Ålands kulturstiftelse ska stöda vår verksamhet samt flera företag än tidigare.

Generellt kan man säga att Kulturföreningen Katrinas huvudsakliga finansiering sker med egna medel, lokal finansiering och bidrag utifrån. För den åländska samhällsekonomin är det således en god avkastning man får på det kapital som satsas i Kulturföreningen Katrina. En större fast grundfinansiering skulle ge förutsättningar att mera systematiskt arbeta med finansiering från fonder och sponsorer utanför Åland.