Synopsis

Mariehamn, den sista heta sommardagen 1917 (ungefär)

Telegrafens torn. Tidig morgon. Figaro tar först av alla emot meddelandet om revolution i Ryssland. Han bestämmer att det för tillfället är bäst att behålla hemligheten.

Susannas badanstalt. Ann-Katrina kommer till Figaro med namn på ålänningar som vill ansluta öriket till Sverige, medan Susanna prövar sin nyanlända hälsomanick.

Ulla-Lina hittar Figaros brev till svenska kungen. Hon kommer överens med Bartolo, att om han hjälper henne göra Figaro till hennes nakenmodell och make, så kan Bartolo äntligen bli överläkare på badhuset. Bartolo är mer än beredd att röja undan alla hinder för sin karriär.

Behandlingsrummet. Ulla-Lina varnar Susanna att hon går miste om sitt badföretag, om hon inte avstår från Figaro. Istället får hon fotvård – så det räcker.

Svensson kommer för att hämta Ålands-rörelsens namnlista till kungen, men Kommendanten avbryter hans hyllningstal till revolutionen och kärleken och Svensson gömmer sig i badhytten. 

Kommendanten presenterar sin plan för Susanna: de två ska rymma till Moskva och där starta ett nytt lyckligt spaliv.

”Basilio” kommer för sitt dyra gyttjebad och avbryter mötet. Kommendanten måste i sin tur gömma sig. I sitt gömställe får han höra allt skvaller som går på badhuset. Han blir rasande och Svensson hamnar i knipa.

Till hans räddning kommer Figaro med Ålandsaktivister, som hyllar Kommendanten för hans insats i språkfrågan. 

Svensson får order om att sticka till Murmansk och Figaro ger honom en snabbkurs i militärliv. 

I badhuset. Grevinnan längtar till sin ungdomskärlek Jean Sibelius. Susanna, Grevinnan och Figaro hittar på en plan så att det blir rätt kvinna som reser med Kommendanten: Grevinnan ska förklädd till Susanna träffa sin man i hamnen.

Unga Svensson har i smyg stannat kvar på Åland. För att skydda honom från Kommendanten ger Susanna och Grevinnan honom en snabbkurs i bastubadande och skickar honom till kvinnobastun. Kommendanten anar oråd. Medan han går efter sin verktygslåda, kastar sig Svensson ut ur fönstret. När Kommendanten kommer tillbaka hittar han bara nakna kvinnor i bastun och måste be Grevinnan och Susanna om ursäkt för sina misstankar. 

Figaro rusar in för att berätta för Susanna om Ålandsrörelsens möte i parken och kommendantens misstankar mot Figaro väcks på nytt.

Situationen blir inte bättre av att trädgårdsmästaren Antonio är ursinnig för att någon hoppat från fönstret och förstört hans potatisland. På köpet har han hittat det komprometterande brevet till kungen, som Svensson har tappat.

Med gemensamma krafter lyckas Grevinnan, Susanna och Figaro få hela härvan att se ut som en reklamkampanj för badkläder.

Kommendanten är inte nöjd. Till hans hjälp kommer Ulla-Lina, Bartolo och ”Basilio” in i samlad trupp och påstår sig ha bevis på Figaros planer om landsförräderi. Framtiden för Fria Åland och Figaros och Susannas gemensamma liv ser mycket dyster ut.

PAUS

Badhusparken. Kommendanten tvivlar: kommer Susanna att resa med honom, eller tänker hon, liksom alla andra, bedra honom? 

Susanna låtsas gå med på hans plan, men kommendanten råkar höra hur Susanna skryter för Figaro om sin listighet. Han bestämmer sig för att straffa alla, som så grymt leker med hans känslor.

Badhuset. Grevinnan kan inte fatta hur hon har hamnat i en provinsstad och drömmer sig tillbaka till sin tid som unga Sibelius hemliga kärlek. ”Basilio” spelar gärna med. Grevinnan lär Susanna ett förföringstrick som säkert biter på hennes make. Ann-Katrina leder in baderskor för att kräva bättre löner av sin hårda VD Susanna. 

Ann-Katrina och Figaro räddar Svensson från straffarbete. Ångbåten med Kommendantens viktiga gäster anländer till Mariehamn, och alla måste till Västra hamnen för att välkomna dem.

Hamnen. En stor välkomstceremoni för internationella turister. Kommendanten köper i smyg båtbiljetter till kvällsavgången och ber Ann-Katrina att diskret ge dem till Susanna som bekräftelse och kärlekspant. I den allmänna röran tappar hon dem. Helt förtvivlad tror Ann-Katrina att hon svikit allt och alla hon älskar. Figaro hittar biljetterna, men blir allvarligt svartsjuk och låtsas att de är för hans bröllopsresa.

Ulla-Lina hittar Figaro i detta desperata tillstånd och idkar utpressning för att få honom att stå modell för hennes blivande mästerverk ”Den nakna mannen vid ratten”. 

Parken. Kväll. Ann-Katrina kommer till det hemliga mötet men hittar ingen. Eftersom Figaro spionerar på sin fästmö i hamnen, får ”Basilio” en möjlighet att presentera sin överlevnadstaktik: Kappvändarens strategi. Alla köper inte hans ideologi och mötet slutar i kaos.

Telegraftornet. Natt. Figaro är svartsjuk och sur på alla kvinnor.

Hamnen. Susanna och Grevinnan har bytt kläder och får Figaro att tro att kvinnan i dimman på kajen är Susanna. Susanna har svårt att förstå sin fästman, men hans kärlekssmärta får henne ändå att älska honom ännu mera.

Svensson letar förgäves efter mötet som inte blev av. Han blir upprymd när han ser kvinnan han tar för Susanna stå på kajen i dimman. Kommendanten ertappar dem, Svensson flyr för livet, Figaro likaså och Kommendanten skall just stiga ombord när en paparazzi försöker ta komprometterande bilder. Till slut fattar Figaro vem den äkta Susannan är och de försonas.

I badhusparken. Natt. Kommendanten håller förhör, och det kommer fram att Figaro är ett hittebarn som tappats bort vid Pinellas uteservering i Åbo för att sen flyta iland vid Kobba Klintar. Föräldrarna visar sig vara Ulla-Lina och Bartolo. Glädje och förvirring. Namnlistan seglar iväg till kungen. 

Familjelyckan blir för mycket för Kommendanten och ”Basilio” som lämnar idyllen för att hämta förstärkning. När de störtar in chockar Figaro alla med nyheten om den ryska revolutionen. Alla maktförhållanden ändras. Kommendanten är tröstlös.

Grevinnan räddar situationen genom att förlåta sin make allt. Så börjar Kommendanten, Ryssland, Åland och badhuset ett nytt liv. Finland fritt och Åland svenskt!