Medverkande

Philip Björkqvist, basbaryton – Figaro Finnerman

Philip Björkqvist har examen från Operahögskolan i Stockholm. Dessförinnan studerade han vid musikhögskolan i Hannover.  Han har tilldelats stipendier från Anders Walls stiftelse, Kungliga musikaliska akademien, Studienstiftung des Deutschen Volkes, Yehudi Menuhin-stiftelsen.

Frida Johansson, sopran – Susanna Sundblom

Frida Johansson, åländsk sopran som utbildat sig på Operahögskolan i Stockholm och har fått bl.a Anders Wall-stipendiet. Hon har sjungit på scener som Kungliga Operan och Den Norske Opera. I vår gör hon rollen som Amor i Norrlandsoperans Orpheus & Euridike.

Sergej Romanov, baryton – Kommendant Sergey Almaviva

Sergey Romanov  tog examen från Rimsky-Korsakovkonservatoriet i St Petersburg år 2000. Han har turnerat med Mariinsky Opera Company till olika städer i Ryssland och till Finland, Spanien, Storbritannien, Sverige och Japan och är solist på Mariinsky Opera Company sedan år 2008.

 

Therese Karlsson, sopran – Grevinnan Rosina Almaviva (född Lindström)

Therese Karlsson, sopran, är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan samt Operastudio 67 i Stockholm. Åren 2016-17 sjöng hon ”Röstriter” av Fredrik Hedelin, ”Drottning Kristinas irrfärder” och medverkade i operan Magnus-Maria på Stadsteatern Stockholm och National Operan i Helsingfors samt gav ut skivan Folkton.

Felicia Gyllenstig Serrao – Cherubino Svensson

Felicia Gyllenstig Serrao är utbildad på Balett-Akademien, Vadstena fhs, OperaStudio 67, OperaAkademiet och OPERALABB. Hon har medverkat i flera uppsättningar och konserter i Norden, bl.a som Pernille i Maskarade på Det Kongelige i Kph. Felicia är utvald till Britten-Pears Young Artist 2017 på Aldeburgh festival, England.

Jenny Carlstedt, mezzosopran – Ulla-Lina Lejonborg

Jenny Carlstedt, åländsk mezzosopran, studernade vid Sibelius-Akademin och Guildhall School of Musik and Drama London. Hon var fast anställd som solist vid operan i Frankfurt 2002-2016. Hon har gästspelat vid operahus runt om i Europa, samt med symfoniorkestrar både i USA och Asien. 

Elina Granlund, sopran – Ann-Katrina Sjöblom

Elina Granlund har studerat sång för Catherine Frisk-Grönberg vid Ålands Musikinstitut. Efter det utbildade hon sig på solistlinjen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Till hösten gör hon rollen som Oberto i Händels opera ”Alcina” på Vasa Stadshus med Vasa Stadsorkester.

Niklas Spångberg, bas – Bartolo Kosola / Anton (Antonio) Sjöblom

Niklas Spångberg avlade sina sångstudier vid Sibelius-Akademin. Basbarytonen Niklas Spångberg har en bred erfarenhet av opera och som solist såväl i Finland som utomlands. Under säsongen 2017 har Spångberg sjungit i Mannerheimoperan på Musikfestivalen i Ilmajoki och Kullervos Unto vid Operafestivalen i Nyslott.

Carl-Fredrik Tohver, tenor – ”Basilio”

Carl-Fredrik Tohver, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och under studietidetiden mottog han bland annat Anders Walls stipendium och Uno Stjernqvists stipendium från Kungliga Operan i Stockholm.

Laura Ruohonen, regi, libretto och dramaturgi

Laura Ruohonen är av Finlands främsta dramatiker och regissörer. Hennes dramer har översatts till närmare 30 språk och spelats på fem kontinenter. Hon är även känd som regissör och poet och för sina prisbelönta tv- och filmmanus samt sångtexter. Professor i dramaturgi 2008–2013 vid Teaterhögskolan i H:fors. Husdramatiker på Finlands National-teater. Pro Finlandia 2010.

Katarina Gäddnäs, libretto

Katarina Gäddnäs är författare och kulturjournalist. Född och uppvuxen på Åland. Hon har tidigare bland annat skrivit librettot för operan Magnus-Maria.

Västerås Sinfonietta

Sedan 1883 har Västerås Sinfonietta bjudit på toner och traditioner. På hemmascenen i Västerås Konserthus spelar den 33 musiker starka orkestern för sin publik i bland annat två abonnemangsserier, lunch- och kaffekonserter, julkonserter samt ett rikt utbud för barn och unga. Vi tror på variation, tradition och innovation. Det betyder att du får möta de klassiska mästarna liksom dagens nya stjärnor, som t. ex. orkesterns hustonsättare.

Västerås Sinfonietta har uppmärksammats för flera cd-skivor. ”The Nordan Suite”, tillsammans med Ale Möller, Hans Ek och Lena Willemark vann priset i kategorin Årets Utgåva i Folk- och världsmusikgalan 2015. Sinfoniettan vann tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester Grammis 17 i kategorin ”Årets klassiska” för cd-skivan Mats Larsson Gothe: Symphony N0. 2.

Anna-Maria Helsing, dirigent

Anna-Maria Helsing har efter sin A-examen från Sibelius-Akademins kapellmästarklass under ledning av prof. Leif Segerstam gjort sig känd främst som dirigent. Hon har jobbat med de flesta stora orkestrar i Finland och Sverige och dirigerar både symfoniorkesterkonserter och operor runt om i Norden och Europa.

Raija Malka, scenografi och dräktdesign

Raija Malka är bildkonstnär. Hon har studerat i Helsingfors och Paris. Hon bor och arbetar nu i Lissabon. Hon håller regelbundna privatutställningar i Finland och utomlands. Hon har arbetat med teater- och operascenografi vid Finlands nationalopera och Stadsteatenr. Hon är eftertraktad som lärare vid Aalto universitetet.

Maria Antman, scenografi och dräktdesign

Maria Antman är utbildad teaterscenograf och grafisk formgivare. Hon har gjort scenografin till ett 70-tal pjäser, allt från monolog till musikal och opera. Maria är bosatt i Mariehamn med både Åland och fastlandet som arbetsfält.

Veronika Lindberg, koreograf

Veronika Lindberg har studerat dans i Berlin och Amsterdam och fick sin magisterexamen i koreografi från Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors våren 2016. Hon har arbetat med teater, musikal och dans i Sverige och Finland. Hon bor för tillfället i Stockholm.

Dmitry Tyapkin, repetitör, cembalist

Dmitry Tyapkin är ryskfödd konsertpianist bosatt i Stockholm. Han studerade på Rimsky-Korsakov Musikhögskola i Sankt Petersburg, Kungl. Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm. Som operarepetitör jobbar han på Kungliga Operan, Drottningholms Slottsteater, NorrlandsOperan, Folkoperan, Vadstena Akademien och Läckö Slotts-opera.

Ida Kronholm, regiassistent

Regissör, skribent och projektledare bosatt i Helsingfors. Kronholm har tidigare jobbat som regiassistent till Suzanne Osten i operan Magnus-Maria och långfilmen Flickan, mamman och demonerna. Just nu samarbetar de med långfilmen Love Duet, efter ett manus av Ingmar Bergman. 

Barbro Sundback, ansvarig producent

Barbro Sundback är fritidspolitiker i stadsfullmäktige samt ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn. Musikälskare av stora mått. Ordförande i Kulturföreningen Katrina och initiativtagare till och ansvarig producent för projektet Figaro1917.

Sara Kemetter, körledare

Sara Kemetter är utbildad klasslärare med specialisering i musik vid Helsingfors universitet. Sedan ung ålder har hon sjungit i berömda körer bla Tapiolan kuoro samt studerat solosång på högre nivå. Hon har även deltagit i masterclasses i kördirigering och körsång. Hon är musikalisk ledare för damensemblen Flera Röster.