Emilia Amper (nyckelharpa)

Emilia Amper är en av Sveriges absolut mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, och Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan 2013 i bagaget. Med sin utstrålning, virtuositet och energi rör hon sig fritt över genregränserna och berör publik i både små och stora konsertsalar världen över.

Emilia Amper Band presenterar hennes egen musik för nyckelharpa, röst, stråkensemble (från trio upp till full symfoniorkester) och slagverk. Hon framträder också med olika nordiska och världsmusik ensembler så som ODE och Furebotten/Amper/Haltli och enskilda artister så som jazz klarinettisten/sångaren/kompositören Lisa Grotherus och cellisten Jakob Koranyi. Hon har även framträtt som solist med orkestrar som Västerås Sinfonietta, TrondheimSolistene, Camerata Nordica  och Trondheim Symfoniorkester, med den schweiziska Flamencos en route, tyska Ballett am Rhein och med kurdiska, indiska, västafrikanska, persiska och arabiska musiker. Hon är även en populär pedagog både i Sverige och utomlands.

Emilia tog tittarna med storm under SVTs nationaldagsfirande från Skansen år 2015 där hon uppträdde med Arméns Musikkår, husbandet och Lilla Akademin. I Luciamorgon på SVT samma år var hon och Rickard Söderberg årets solister, och skapade den mest populära luciasändningen någonsin med över 1,5 miljoner tittare.

Hösten 2016 släpptes det andra albumet Lux på BIS Records som en fortsättning till det kritikerrosade och Grammisnominerade debutalbumet Trollfågeln. På Lux lyser Emilia som kompositör, arrangör, ensembleledare och solist, och vi får möta influenser från hela världen, i musik för nyckelharpa, röster, stråkensemble och slagverk.

www.emiliaamper.se