Baletten Romeo och Julia på Bio Savoy 17 oktober 2020

Baletten Romeo och Julia på Bio Savoy 17 oktober kl. 19.00

Den 17 oktober kl. 19.00 visas baletten Romeo och Julia i Bio Savoy. En halvtimme (18.30) före föreställningen hålls en introduktion.

Operacafé är öppet före föreställningen och under pausen.

Biljettpriserna är 25 € ordinarie biljett, 20 € för medlemmar, 10 € för studerande och personer 10 - 26 år och gratis för barn under 10 år.

Baletten Romeo och Julia hade premiär 1940. Verket komponerades under åren 1935-1936 när Stalinregimens censur och förföljelser inleddes på allvar. Detta är den troliga förklaringen till att verkets uruppförande senarelades. Sergej Prokofjev (1981-1953) som komponerat musiken till baletten försökte i sitt tonspråk hitta en lämplig kompromiss mellan modernismen och klassicismen för att klara censuren. Musiken innehåller också ryska folkmusikelement för att blidka överhögheten.

Oberoende av detta är musiken enormt vacker och dansant. Den uppsättning som vi kommer att visa är koreograferad av Bolsjojteaterns tidigare konstnärliga ledare Alexej Ratmanskij. I huvudrollerna som Julia och Romeo ser vi Ekaterina Krysanov och Vladislav Lantratov.

Den inspelade föreställningen är producerad av Bolsjojteatern i Moskva. Librettot bygger på Shakespears skådespel Julia och Romeo som handlar om en fejd mellan två familjer, Montague och Capulet i Verona under renässansenstiden. När två ungdomar från de två familjerna hejdlöst förälskas sig i varandra är tragedin ett faktum.

 

Ett smakprov från Romeo och Julia