Anna Laakso (piano)

Anna Laakso är en mångsidig pianist och artist som fungerar fördomsfritt inom olika konstområden. Hon är framför allt känd som kammarmusiker och liedpianist men samarbetar även med både teaterarbetare och dansare. Åren 2013-2018 fungerade hon till exempel som kapellmästare på teatrarna i Rovaniemi och Kemi där det även ingick i arbetsbilden att både arrangera, komponera och agera.

Anna har studerat vid Sibelius-Akademin för Tuija Hakkila, Heini Kärkkäinen och Carlos Juris. Bland viktiga kammarmusikinspiratörer kan även nämnas Paavo Pohjola, Ralf Gothoni, Ilmo Ranta och Ilan Gronich. Anna avlade sin diplomexamen våren 2004 och 2008 blev hon musikmagister. Sin debutkonsert höll hon 2011.

Alltsedan 2004 har Anna samarbetat aktivt med Lapplands kammarorkester och John Storgårds i olika projekt både som orkestermedlem, kammarmusiker och solist men också som projektledare, sångare och konferencier.

Anna har medverkat i hemlandet på otaliga festivaler (bl.a. Helsingfors festspel, Sibeliusdagarna i Lovisa, Åbo musikfestspel, Riihimäki Sommarkonserter...) samt i Eurpoa och Kina som kammarmusikpartner till artister som Ivry Gitlis ja 
Zoltan Kocis. Hon har även samarbetat med olika tonsättare och både uruppfört och spelat in deras musik på bl.a. Tampere Biennale och Musica Nova. Kaija Saariahos musik har hon spelat in med violinisterna Antti Tikkanen och Minna Pensola och med Lapplands kammarorkester bl.a. Outi Tarkiainens och Sunleif Rasmussens piano- och kammarmusik samt Hans Abrahamsens kultverk Schnee. 2015 medverkade hon i uruppförandet av Lotta Wennäkoskis kammaropera Wunderbar på Helsingfors festspel. 

Anna har tilldelats statens och Suomen Kulttuurirahastos konstnärsstipendier åren 2013 och 2016. Hon leder också Valoa Kamariin-föreningens verksamhet i Rovaniemi och fungerar som Nurmes Sommarakademis och Sommarkonserters alternerade konstnärliga ledare tillsammans med professor Tuija Hakkila.

www.annalaakso.com